3d-skrivare spar miljön

2013-10-07 14:52  

Det går åt mindre energi att tillverka olika prylar hemma i en 3d-skrivare än att köpa fabrikstillverkade. Det visar en studie från tekniska universitetet i Michigan.

Forskaren Joshua Pearce vid Tekniska universitetet i Michigan blev själv förvånad över resultatet av livscykelanalysen.

- Den visade att tillverkning i 3d-skrivare använder mindre energi - och därmed blir det också mindre koldioxidutsläpp - än att masstillverkning i fabrik och transport till affären.

I studien använde han en enkel skrivare för att skriva ut tre produkter i plast, bland annat en apelsinpress. Livscykelanalysen tog hänsyn till energin som gick åt från råmaterial till färdig produkt, inklusive transport till USA för fabrikstillverkade plastprylar.

Resultatet visade att tillverkningen i 3d-skrivaren krävde mellan 41 och 64 procent mindre energi.

En förklaring är att föremål som skrivs ut i en 3d-skrivare kan göras mer ihåliga och därmed kräver de också mindre råmaterial.

Analysen gjordes med två vanliga plaster, ABS och PLA.

Joshua Pearce slutsats är att det går att spara in stora mängder energi genom att tillverka saker hemma. (I en tidigare studie har han dessutom visat att det dessutom blir billigare.)

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt