3d-skrivare för batterier med grafen

2014-10-27 13:49  

Ett amerikanskt företag kombinerar nu 3d-skrivare, grafen och batterier. Resultatet kan bli bättre batterier som kan infogas i andra komponenter direkt vid tillverkningen.

Graphene 3D Lab tar fram plast för 3d-skrivare, med en ny ingrediens i recpetet. ”Nanoplättar” av grafen blandas i materialet, vilket kan göra den användbar i batterier.

Processen kan användas för att skriva ut ett batteri som samtidigt blir en del av ett större föremål som skrivs ut. Grafenet kan ge batteriet bättre prestanda än tidigare tekniker och batteriets form kan anpassas till konstruktionen.

Förhoppningarna på grafen och batterier är stora just nu. Enligt Xinhua, den statliga kinesiska nyhetsbyrån, arbetar Tesla med grafenbaserad batteriteknik som skulle kunna ge företagets personbilar en räckvidd på 80 mil mellan laddningarna.

Under ett föredrag förra månaden sade företagets vd och grundare Elon Musk att ”det kommer att bli möjligt att ha en räckvidd på 500 miles, vi kunde faktiskt åstadkomamd et ganska snart”. Förbehållet: om det är lönsamt.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt