3D-skärm ger hologram i mobilen

2013-03-21 14:50  

Hologramliknande bilder som svävar framför en skärm och som går att titta på ur alla vinklar. Det har forskare vid Hewlett Packard lyckats skapa med hjälp av nanoteknik.

Att kunna titta på 3d utan glasögon är få förunnat, det finns bara ett fåtal skärmar på marknaden som klarar tricket. 3d-bilden uppstår också bara när tittar på skärmen från vissa vinklar. Den amerikanska forskaren David Fattal och hans kolleger vid HP:s Intelligent Infrastructure Lab presenterar nu en ny teknik som kan ge tredimensionella hologramliknande bilder som kan ses från alla vinklar. I filmer på Youtube visar de hur företagets logotyp tycks sväva ovanför en liten lcd-skärm , oavsett ur vilken vinkel den filmas.

Enligt forskarna kan skärmen visa en statisk bild ur 200 olika vinklar. En film, som visar 30 bilder per sekund, kan ses ur 64 betraktningsvinklar. Illusionen av 3d kvarstår i upp till en meter från skärmen.

3d-skärmar som inte kräver några glasögon kallas autostereoskopiska. Den vanligaste tekniken att åstadkomma illusionen i dag är att täcka lcd-skärmen med ett lager av vertikala linser. Linserna gör att två olika bilder av ett och samma objekt når vårt högra respektive vänstra öga. Hjärnan sätter sedan ihop bilden till en bild med djup.

Forskarna vid HP har i stället tagit nanotekniken till hjälp för att styra ljuset i olika riktningar redan vid lcd-skärmens bakgrundsbelysning. Tricket är bildelement, eller "directional pixels", som först delar upp ljuset i rött, grönt och blått och sedan styr det i en bestämd riktning. Allt med hjälp av nanometersmå strukturer. Ljuset från pixlarna passerar sedan genom de flytande kristallerna som antingen blockerar det eller låter det passera - precis som i en vanlig skärm. Resultatet blir att den tredimensionella bilden uppstår på skärmen. Antalet ljusriktande pixlar bestämmer antalet betraktningsvinklar.

Enligt David Fattal krävs minst 200 bilder för att visa en högupplöst 3d bild. Men hundratals kameror är inte ett villkor, en dator kan räkna fram många av bilderna. Forskarna tror dock att datoranimerade bilder är det som kommer att passa tekniken bäst, i alla fall till att börja med.

Forskarna hoppas nu att teknikens kompakthet kombinerat med en låg tillverkningskostnad ska bana väg för bland annat hologramliknande 3d-bilder i mobiler.

Tekniken beskrivs i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature. En kort gratisversion finns här.

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Y1m7xEzlhWA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt