3D kommer snabbare än väntat

2011-01-11 14:52  

3D-bio är en framgång och driver på efterfrågan på 3D-TV, men programutbudet måste öka, enligt en konsultrapport.

Finansrådgivaren PwC gör i en nyutgiven studie bedömningen att 30 procent av hushållen kommer att ha 3D-TV 2015.

Orsaken är den stora publikframgången för filmen "Avatar", som lockat filmbolagen att producera omkring 50 3D-filmer i är och upp mot 70 nästa år.

- Trots ett stort 3D-intresse köper konsumenterna än så länge platt-TV med högupplöst bild, kommenterar Werner Ballhaus vid PwC. Innan konsumenterna börjar köpa 3D-TV i större skala måste programutbudet öka.

En TV-kanal som sänder 3D måste se till att producera 3000 programtimmar eller omkring 500 filmer med den nya 3D-tekniken. Idag begränsas utbudet till omkring 200 programtimmar och 30 filmer.

Olympiska spelen 2012 och fotbolls-VM 2014 ska sändas i 3D och kommer bli drivkrafter för många konsumenter att skaffa 3D-TV.

Vid det laget har dessutom teknikutvecklingen gått så långt att man kan se tredimensionella bilder utan specialglasögon, tror PwC.

För biograferna kommer 3D betyda att antalet salonger som kan visa tredimensionell film ökar från idag ca 10 procent till 40 procent 2015 i USA och Japan, och upp mot 45 procent i större europeiska länder.

- 3D-film betyder mycket för filmbolagen eftersom den ger en möjlighet att ta extra betalt, säger Werner Ballhaus. Men prishöjningar blir bara möjliga om filmskaparna kan erbjuda ett mervärde.

PwC har svårare att göra en prognos för 3D-teknikens genomslag i spelvärlden. Självklart passar tekniken för spel inom kategorierna sport-, aktion och äventyrsspel, men 3D-tekniken kan gå ut över upplösningen och vid längre spelande orsaka illamående.

För bärbara spelkonsoler och mobiltelefoner finns en viss marknad för 3D. I USA och Europa kan mellan 4 och 8 procent av alla bärbara konsoler och mobiltelefoner klara av 3D-spel 2015. I Japan där det redan finns sådana apparater bedöms upp till 10 procent av bärbara spelkonsoler och mobiler vara ämnade för 3D-spel.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt