Digitalisering

33-bolaget: Iot urstark trend på mobilmässan

"I det stora hela är det väldigt mycket folk här, och det händer mycket inom internet of things på MWC", säger Thommy Eklöf från Wittra. Foto: Kalle Wiklund

WMC. Färska Wittra knep en plats på förra årets 33-lista. Nu är bolaget på Mobile World Congress för att visa upp sin hyllade positioneringsteknik.

Publicerad

Positioneringsteknik – att kunna exakt var en pryl befinner sig och när den gjort det – är lite av en helig graal inom internet of things, sakernas internet.

Stockholmsbaserade Wittra, grundade 2013, har tagit fram en lösning som består av en sensor och en basstation. Genom att kombinera gps för positionsbestämning med de egna radiobasstationer kan man använda Wittras teknik för att spåra uppkopplade prylar med stor precision inomhus – det vill säga dit där inte signalerna från gps-satelliterna når.

Bolaget har tidigare bland annat byggt in sin teknik i en slags positionerigsdosa som kan gömmas i en lyxmobil. Tanken är att dosan sedan ska kunna skicka ut positioneringsdata om en tjuv skulle få för sig att stjäla bilen.

Läs mer: Wittra spårar lyxbil med dold dosa

Men enligt Thommy Eklöf, produktchef hos Wittra, finns det fler områden där tekniken skulle kunna komma till användning.

– Det handlar bland annat om business-to-business-kunder som finns inom sjukvård och försvar och säkerhet.

Vad kan er positionersteknik lösa för problem inom sjukvården, till exempel?

– Det handlar till exempel om att sätta en av våra sensorer på en äldre person för att sedan kunna mäta hur den människan rör sig – och hon eller han ramlar omkull. Vi använder en teknik som kallas geofencing, vilket innebär att man hägnar in en specifik yta som finns på ett bestämt avstånd från basstationen. Om den uppkopplade personer sedan går utanför gränserna kan vårt system skicka ett larm till vårdpersonalen.

Läs mer fler artiklar från Mobile World Congress

Thommy Eklöf lyfter också fram två andra egenskaper som gör deras teknik attraktiv. Genom att använda den nya 4g-standarden Narrowband – som gör det möjligt med strömsnålare kommunikation – kan deras positioneringsdosor få en batteritid på flera år, eftersom komponententerna behöver mindre energi för att skicka och ta emot datapaket från basstationen.

Att radiosignalerna kan ta sig igenom material som andra har svårt att penetrera innebär också att deras produkter kan användas i miljöer där annan positineringsteknik haltar.

– Vår teknik gör det till exempel möjligt att spåra en väktare som rör sig nere i tunnlar, vilket andra system har svårt med.

Läs mer: Skånska teknikhoppen som vill in på 33-listan

Förra året blev Wittra utsedda till av landets mest lovande unga teknikföretag i och med en placering på 33-listan. Nu är bolaget på MWC-mässan i Barcelona för att visa upp tekniken som gjorde det till en av förra årets vinnare.

– Mässan har varit bra. I det stora hela är det väldigt mycket folk här, och det händer mycket inom internet of things på MWC.

Är det en tydlig trend, skulle du säga?

– Ja – och den trenden blir större för varje år. Vi har sett ett tydligt intresse för vår teknik. Det märks också genom att det är fler som lyfter fram just de budskapen – ”connecting devices” – vid sina montrar i år, jämfört med i fjol, säger Thommy Eklöf.