32-årig kines ska knäcka Ericsson

2009-05-05 13:40  
James Chen, Huaweis Nordenchef.

James Chen, 32 år, är chef för Huawei i Norden sedan två år. Han har redan tagit sin första riktiga skalp i Norden - Telias 4g-nät i Oslo. Näst på tur står Tele2 och Telenor.

När gsm lanserades 1991 var James Chen bara 14 år. I dag är han 32.

Trots sin ringa ålder tillhör han åldermännen inom företag, skojar han. För medelåldern i Huawei är "bara 26 eller 27 år".

Att han lyckats slå in en kil på Ericssons hemmaplan med Telia-kontraktet har skapat rubriker i telekommedia världen över.

Efter ett års förhandlingar med Telia Sonera fick Huawei ordern att leverera utrustning till 4g-nätet i Oslo. Ericsson fick kontraktet i Stockholm.

Ännu har ingen av leverantörerna någon 4g-utrustning på plats. Men James Chen försäkrar att Huaweis första 4g-basstation kommer att finnas i Oslo före sommaren, som planerat.

Fler förhandlingar väntar
Efter uppbyggnaden av näten i de två huvudstäderna ska Telia Sonera sedan välja leverantör för den fortsatta utbyggnaden.

Norden är en extremt viktig marknad för Huawei. Ett referenskontrakt på Ericssons och Nokia Siemens hemmamarknader är guld värda.

James Chen diskuterar också 4g-upplägg med Tele2 och Telenor, som bestämt sig för att bygga världens första delade 4g-nät. Men formella förhandlingar har ännu inte påbörjats.

Kan mobilisera en hel FoU-armé
- 48 procent av våra anställda i företaget jobbar med FoU. Därför kan vi erbjuda kunderna flexibilitet och snabbt ge feedback, säger han i en intervju med Ny Teknik.

Speciallösningar uppskattas av operatörerna, men riskerar att försämra lönsamheten.

- Självfallet är det en balansgång, medger James Chen.

På frågan om Huaweis utmaningar, nämner han att lära känna de kulturella skillnaderna inom Europa.

- Det är svårare att vinna operatörernas förtroende i Norden än exempelvis i Sydeuropa. Man har man väl lyckats öppna lådan här går det lättare.

Och den lådan har ni lyckats öppna nu?

- Ja, det har vi.

Läs också artikeln:På Kinakrog med Huaweichefen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt