3 tydliga trender på årets Ifa-mässa

2018-08-31 12:05  
Google är överallt på IFA. Foto: Peter Ottsjö

Google-dominans, 8k-tv och smarta högtalare. Det är tre av trenderna på teknikmässan i Berlin.

Google dominerar

Man skulle kunna använda rubriken ”röst är överallt” eller ”röst är det nya gränssnittet” för att sammanfatta den här punkten. Men det finns många röstassistenter: Microsofts Cortana, Samsungs Bixby och – inte minst – Amazons Alexa. Det är digitala assistenter som låter användaren interagera med en dator, mobiltelefon eller smart högtalare genom att använda sin röst.

Men inget namn syns så frekvent på teknikmässan Ifa i Berlin som Googles egen variant, Google Assistant, som sedan några veckor även finns på svenska. Googles logotyp stjäl uppmärksamhet i var och varannan monter där tillverkare för allehanda prylar skyltar med att deras grejer är kompatibla med Google-assistenten.

Å andra sidan går inte Amazon lottlösa. Daniel Rausch, chef för Amazons smarta hem-division, kommer att berätta om bolagets satsning på Alexa och deras smarta högtalare, Echo, under ett tal på lördagen.

Smarta högtalare

Den här punkten är naturligtvis intimt förbunden med den ovan. Digitala assistenter är ju själva poängen med en smart högtalare. Med den smarta högtalaren Echo uppfann Amazon en helt ny produktkategori. Google hakade snabbt på med Home, och nu har varenda utställare värd namnet sin egen smarta högtalare i montern på Ifa. Sony, Lenovo, Bang & Olufsen, Samsung och Sonos är bara några av dem.

8k-upplösning

Ända sedan Albert Einstein fick äran att öppna mässan 1930 har tv-teknik varit ett av de mest betydande inslagen på Ifa. Bland årets montrar hittar man mest modeller i 4k och en del utställare som börjar anamma oledskärmar.

Men den stora snackisen här är att både Samsung och LG valt att presentera sina nya 8k-skärmar för konsumentmarknaden. Vilken poäng det är med dem kan dock diskuteras.

Peter Ottsjö

Mer om: IFA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt