3 000 hushåll får bredband via elnätet

2001-09-26 13:00  
Sydkraft lanserar i höst och vinter bredband via elnätet. 3 000 hushåll runt om i landet erbjuds uppkoppling till internet med ett modem som ansluts till det vanliga eluttaget. Sydkraft blir därmed en av de första bredbandsleverantörerna i Europa som satsar på tekniken i större skala.

- Bredband via elnätet är en realitet i dag. Elnätsmodem är fortfarande en produkt som är under utveckling, men tekniken är helt klart ett hot mot den traditionella telekomsidan, säger Bengt Ekenstierna, vd för Sydkraft Bredband.

De svenska kraftbolagen har provat tekniken i flera år och Sydkraft har gått i bräschen för utvecklingen. Under drygt ett år har Sydkraft testat tekniken tillsammans med 35 villaägare i Malmö. Kunderna har tillsammans delat på två megabit.

De elnätsmodem som Sydkraft levererar i höst kommer från schweiziska Ascom och klarar datahastigheter på två till fyra megabit per sekund.

- Modemen är ingen begränsning för de internettjänster som finns i dag. Det kommer att ta ett antal år innan det finns bredbandstunga tjänster. Vi kommer successivt att uppgradera modemen för detta, säger Bengt Ekenstierna.

Ett introduktionserbjudande har nu gått ut till 300 kunder i Malmö. Priset är 295 kronor per månad för lägenheter och 325 kronor för villor. Även kunder i Falkenberg, Norrköping och Sundsvall kan få liknande erbjudande från Sydkraft.

Sammanlagt har Sydkraft i dag ett par tusen bredbandskunder och bolaget tittar på olika lösningar för sin bredbandsutbyggnad. Det inkluderar fiberoptik, xDSL-teknik som exempelvis ADSL, kabelteve, radio- och satellitöverföringar samt elnätskommunikation.

Den finmaskiga infrastrukturen för elnät i landet gör att det finns en stor potential för elnätsmodem.

- Sammanlagt finns cirka 150 miljoner stickuttag i landet och det är möjligt att få bredband till merparten av svenska fastigheter via elnätet, säger Bengt Ekenstierna.

Begränsningen är avståndet för bredbandssignalen från transformatorstationen. Samma problem finns med xDSL.

Snabbare elnätsmodem beräknas finnas på marknaden i slutet av 2002 eller början av 2003.

Bland annat utvecklar svenska Ilevo modem som ska klara fem till tio megabit per sekund. Ilevo har även visat en prototyp som klarar upp till hundra megabit per sekund.

Nils Sundström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt