27 Pacemakern

1999-12-16 12:16  
I slutet av september 1958 kom Rune Elmqvist ut från en elaffär med ett kap: en påse med några av de allra första kiseltransistorerna som nått Sverige.

Med dem faller äntligen de sista pusselbitarna på plats. Två veckor senare har han mekat ihop en pacemaker åt en döende man. Den 8 oktober opereras den in.

Men Rune Elmqvist tog aldrig patent på sin pacemaker.

- Kanske var det det som gjorde att tekniken sedan utvecklades så fort, säger Staffan Björk, infor-mationsansvarig på företaget Pacesetter, som har sina rötter i Elm-qvists företag Elema-Schönander. Kanske tyckte inte Rune Elmqvist att konstruktionen var så märkvärdig: 14 komponenter hopgjutna i epoxi. Hans stora grej var i stället den första bläckstråleskrivaren. Det var ett betydligt svårare projekt, har han sagt.

Men den döende patienten, Arne Larsson, och hans fru, håller nog inte med.

Innan pacemakern var klar ringde Else-Marie Larsson nästan dagligen till Rune Elmqvist för att höra hur det gick. Utan hjälp skulle Arne Larssons hjärta sluta slå vilken dag som helst.

Men det var mycket som skulle fixas. Med kiseltransistorerna - de nya fantastiska transistorerna från USA - slapp man läckströmmar som annars skulle ha gjort konstruktionen omöjlig. Dessutom behövdes ett batteri som höll länge. Och elektroder som det gick att böja 100 000 gånger varje dag, med varje hjärtslag, utan att de brast.

Nu gjordes väl inte all utveckling på de två veckorna mellan elaffären och operationsbordet.

Att kittla igång hjärtan med hjälp av elektricitet har det experimenterats med under hela seklet. Och redan i början av 1930-talet kom den första apparaten med namnet pacemaker. Det var ett mindre tröskverk med handvev, som gav hjärtat pulser utifrån.

En bärbar pacemaker togs fram i USA något år innan Elmqvist gjorde sin uppfinning. Och strax efteråt hade ett amerikanskt företag också utvecklat en pacemaker som gick att operera in.

Kapplöpningen om att förfina tekniken har fortsatt - mot allt finare sensorer och allt effektivare reglering av hjärtats rytm.

Och i dag är patent högprioriterade bland pacemakerföretagen.

Sus Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt