2009 i spåkulan: Handen blir fjärris

2008-12-17 09:43  

Snart är det dags för tv-apparater som styrs av handrörelser i luften. Det spår tidningen EE Times, i en av tio spaningar inför konsumentelektronikåret som kommer. Och den hatälskade ethernetkabeln gör comeback.

Med rörelsesensorer i tv:n blir din hand en fjärrkontroll. Prototyper har visats redan tidigare, och till konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas efter nyår kan man mycket väl vänta sig löften om kommersiella produktlanseringar. Det spår konstruktörstidningen Electronic Engineering Times i en summering av trendspådomar inför 2009.

Tidningens spådomar försöker fånga konsumentelektroniken, men spänner i praktiken över många anknutna teknikområden. Lätta, böjbara skärmar baserade på tekniker som oled eller tft borde vara redo för konsumentmarknaden, tycker tidningen. Ett genombrott förutspås också för ”bioharvesting”, teknik för att sensorer och små radiosändare ska kunna ”skörda” små men tillräckliga mängder energi från exempelvis levande träd.

EE Times spår också att telestandarden lte blir den första av 4g-teknikerna som får upp ångan, tack vare intensiv pågående kretsutveckling hos halvledarjättarna. Detta trots att 4g-utrullningen i allmänhet lär ta tid.

Men den som drömmer om att bilder och ljud i hemmet ska kunna avnjutas i strulfrihet får nog vänta många år än. Allt fler av oss vill ha högupplösta tv-bilder strömmande till olika hörn av hemmen, men bristerna är för stora i såväl de trådlösa överföringsteknikerna som i de kablar (för tv, el och telefon) som redan finns i hemmen.

I det ljuset rekommenderar tidningen att vi åter plockar fram de långa så kallade kategori 5-kablarna, ”vanliga ethernetkablar”, som vi slängde in i garderoben när vi skaffade trådlös router.

För övriga spådomar, om femtoceller, 3d-standarder, hemhjälpsdatorer, ”widgets” med mera, följ länken intill till Electronic Engineering Times sammanställning.

Alexander Kristofersson

Mer om: 4G TV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt