Digitalisering

17-åring: ”Att bli en bitcointrader var perfekt för mig”

"Jag tjänar mer än min syster gjorde när hon jobbade på Ica i ett halvår och det är hon rätt irriterad över", säger 17-åringen. (Personen på bilden är inte samma som 17-åringen i texten). Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Gymnasieeleven har skaffat sig ett lönsamt extrajobb – att köpa och sälja med kryptovalutor.

Publicerad

Morgonrutinen: han slår sig ner framför datorn och meddelar via sociala medier, nätforum och sajter att butiken är öppen. Därpå ansluter han till sin privata virtuella server i Frankrike. Av säkerhetsskäl vill han inte hantera transaktionerna med sitt eget ip-nummer som adress.

Dagen fortsätter på gymnasieskolan där han går. Mellan lektionerna håller 17-åringen koll på om någon vill göra affärer. Då får skoldatorn bli en spegel mot hans hemdator som i sin tur är kopplad till servern nere i Europa. Sakta men säkert dyker beställningarna upp.

– En gång, när jag satt på en lektion fick jag en beställning som skulle innebära att jag kunde tjäna 5 000 kronor. Jag sa till min lärare att det var akut och att jag var tvungen att gå. Sedan sprang jag till biblioteket, drog igång allting och efter 40 minuter låg jag 5 000 plus. Det var det värt, tycker jag nog, säger han.

Ny Teknik har i flera artiklar berättat om boomen för kryptovalutor, där bitcoin är den största. När priset på 1 bitcoin rusat från 1 000 dollar till omkring 18 000 dollar på mindre än ett år är den här 17-åringen en del av maskineriet bakom.

Läs mer: 5 tecken på att det råder guldrush på bitcoin

Ny Teknik har valt att hålla honom anonym i artikeln med hänsyn till hans låga ålder. För 17-åringen har det blivit ett allt mer lukrativt extraknäck att köpa och sälja bitcoin.

I de yngre tonåren hörde han sin pappa tala om bitcoin, och han blev tillräckligt nyfiken för att registrera ett konto på en handelssajt som heter Local Bitcoin.

– Men jag var för liten för att verkligen förstå vad bitcoin var och vad man kunde göra med det.

En vändpunkt kom för drygt ett år sedan. Han hade besökt ”blackhat-områden, den lite fulare sidan av internet”, och noterat att alla där tycktes handla med kryptovalutan. Blackhat är begreppet för hackare som använder sin verktygslåda till att göra skada, ofta för personlig vinning.

Ungefär samtidigt gick det upp för 17-åringen att han kunde använda bitcoin för att tjäna pengar i ett onlinerollspel han ägnade mycket tid åt.

Med bitcoin som mellanvaluta gick det att köpa spelets inbyggda spelvaluta billigare på en internationell handelsplats, och sedan sälja den spelvalutan på den lokala svenska marknaden till ett högre pris.

17-åringen tog allt han hade på sitt kontokort, 700 kronor, och gjorde 300 kronor i vinst på affären.

– Då sprang jag direkt till pappa och frågade om jag fick låna pengar av honom. Han lånade ut 1 500 och sa att han ville ha tillbaka dem inom tre dagar.

Den här gången blev vinsten 1 000 kronor. Han lånade ytterligare 3 000 och drygade ut kapitalet ännu mer. Det enda som störde var de höga transaktionskostnaderna för att köpa bitcoin.

Lösningen? Att börja byteshandla också med bitcoin.

– Att bli en bitcointrader var perfekt för mig. Nu flippade jag både spelvaluta och bitcoin vilket ökade min vinst markant.

En ursprunglig tanke med bitcoin var att valutan skulle göra det enklare för vem som helst att betala till vem som helst, utan att behöva en traditionell mellanhand.

Läs mer: Här är de 5 största kryptovalutorna

Men i takt med att värdet på valutan stigit – något en del bedömare säger är en bubbla, medan andra tror på en revolution – har själva handeln med valutan lockat till sig en allt större publik. Det är för tillfället mer kapitalism än filantropi.

När bitcoinkursen skjuter i höjden väljer många att hoppa av i farten.

– Säg att de har en halv bitcoin (för närvarande värd omkring 9 000 dollar, reds anm) och den vill de nu casha ut. De vill ha sina pengar på swish och många vill ha pengarna på direkten, det ska gå snabbt. Då kan jag köpa lite billigare mot att de får sina pengar på studs. Jag köper kanske tio procent under marknadspriset.

Från lånet på 1 500 kronor för mindre än ett år sedan har han nu enligt sina egen uppskattning omsatt ”över 10 bitcoins”, vilket med dagens kurs är strax under två miljoner kronor. Vinsten för 17-åringen är en bit över 60 000 kronor. För en gymnasieelev som gör det här på fritiden (och visst, ibland även under skoltid) är det ett ganska gott resultat.

– Jag trodde aldrig i hela mitt liv att det skulle gå så här bra. Jag tjänar mer än min syster gjorde när hon jobbade på Ica i ett halvår och det är hon rätt irriterad över.

Intresset har utvecklats till mer än en hobby. Nästa steg är att ta på sig entreprenörshatten: han tänker anlita två kompisar som ska hjälpa till att bevaka bitcoins och andra kryptovalutor på flera handelsplatser.

– Vissa tycker att det här är jättetråkigt men för mig har det blivit som ett beroende. Ett tag spelade jag inte ens, utan kom hem från skolan och hade bitcoinhandelsplatser överallt på mina två skärmar.

Läs mer: ”Fundera på varför du ska köpa bitcoin”

Däremot tycker han att man ska vara försiktig om man vill investera i kryptovalutor.

– Alla pengar du investerar i bitcoin ska vara pengar som du är helt redo att förlora. Jag säger inte att det är en bubbla, det är det verkligen inte. Den kommer att innebära en stor revolution. Men bitcoin har fått många dippar. Jag skulle rekommendera att spendera ett antal timmar med att följa hur kursen går, se var dipparna är och varför de kommit.

Kunskap om hur det fungerar är viktigt, anser han.

– För jag ser en tendens i sociala medier att det är väldigt många, alltifrån 20-åringar till medelålders män, som skriver att de ska investera 200 000 på bitcoin, och ”vad ska jag köpa”. Jag ser exempel på folk som förlorar tio procent av sin investering bara på grund av avgiften för att köpa bitcoin.

För några år sedan skrev alla hur en ny generation insett att man kunde göra karriär genom att skapa innehåll på Youtube. Kryptovalutahandlare verkar nu stå på tur.