17 år av mystiska störande signaler kom från mikrovågsugn

2015-05-05 10:09  
De mystiska signalerna kom från mikrovågsugen – men bara när någon avbröt processen och tog ut maten innan räknaren gått till noll. Det är inte mikron på bilden som nämns i artikeln. Foto: TT

Australiska forskare har störts av mystiska radiosignaler i 17 års tid.

Störningarna antogs komma från blixtnedslag men nu har mysteriet som gäckat forskarna vid landets mest kända radioteleskop fått sin lösning. Källan? En mikrovågsugn i observatoriets lunchrum där de anställda brukar värma sin lunch, skriver The Guardian.

De störande signalerna, som antogs komma från atmosfären, har bara dykt upp en eller ett par gånger om året. Och förklaringen är att mikrovågsugnen avger signalerna när någon tittar in i den innan uppvärmningen avslutats helt.

– Om du ställer in den på uppvärmning och öppnar luckan för att ta en titt så genererar det störningar, konstaterar astrofysikerchefen Simon Johnston.

Signalerna var sällsynta eftersom störningen endast inträffade när teleskopet var riktat mot mikrovågsugnen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt