15 rader kod ska rentvå fildelarna

2005-01-18 23:00  

En amerikansk professor har skrivit ett fildelningsprogram som består av endast 15 rader programkod. Syftet är att demonstrera det meningslösa med att försöka kriminalisera fildelningstekniken.

De amerikanska skivbolagens organisation RIAA har via domstol försökt att göra det olagligt att sprida datorprogram för fildelning. Syftet är att få stopp på distributionen av piratkopierad musik via internet.

Men nu hävdar den amerikanska datorprofessorn Edward Felten vid Princeton University att tekniken är omöjlig att stoppa.

För att demonstrera det har han skapat och offentliggjort fildelningsprogrammet TinyP2P som består av endast 15 rader programkod.

- Jag skrev programmet för att visa på svårigheten med att olagligförklara tekniken. Fildelningsprogram kan göras mycket enkla och vilken hyfsad programmerare som helst kan skriva ett. Därför blir försök att bannlysa skapandet av dem resultatlösa, skriver Edward Felten på TinyP2P:s webbplats.

Edward Felten har även tidigare utmanat skivindustrin när den med olika tekniska lösningar försökt stoppa musikpiraterna. År 2001 presenterade han en studie som visade hur olika sätt att skydda musik från piratkopiering kan överlistas. Då hotade RIAA med en stämning om Edward Felten publicerade sin rapport. Men efter en kraftig proteststorm drogs stämningshotet tillbaka och då offentliggjorde Edward Felten rapporten.

Att Edward Felten utmanar skivindustrin beror inte på att han stöder piratkopiering, tvärtom.

- Jag accepterar inte kränkningar av upphovsrätten och mitt program är inte optimerat för att sprida piratfiler, skriver Edward Felten.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt