1000 GHz nästa för kiselprocessor

2006-06-20 12:51  
Studenten Ram Krithivasan testar 500 GHz i iskall miljö

IBM och Georgia Institute of Technology har testat en processor byggd av kisel och germanium i hastigheten 500 GHz. Men processorn väntas klara 1000 GHz.

Försöket genomfördes med processorn nedkyld till 4,5 Kelvin, alltså strax över absoluta nollpunkten. Men vid rumstemperatur presterade processorn hela 350 GHz.

Genom att dopa kisel med rätt mängd germanium kan en processor tillverkad av materialet arbeta betydligt effektivare än dagens processorer. Ändå är det möjligt att masstillverka så snabba processorer till ett överkomligt pris, anser IBM.

Processorn som användes vid försöket hade tillverkats i fjärde generationens kisel-germanium teknik från en 200 mm wafer.
IBM började forska kring kisel-germaniumteknik redan 1989 och inledde masstillverkning av chips tillverkade i tekniken i oktober 1998.

Kiselbaserade processorer som används i datorer och mobiltelefoner idag arbetar vid hastigheter kring 2 GHz.

IBM och Georgia Institute of Technology har fått stöd till utvecklingen av rymdorganet Nasa och Georgia Electronic Design Center.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt