$100-datorn till Sverige - men först i december

2008-11-18 09:23  
XO

100-dollarsdatorn skulle börja säljas till Sverige 17 november. Men enligt säljarens sajt var det först oklart om datorn överhuvud tagt fanns för leverans. Senare klarnade läget och nu kan datorn beställas till Sverige.

Den så kallade 100-dollarsdatorn XO från organisationen One Laptop Per Child, OLPC, skulle för första gången kunna köpas till Sverige.

Det var näthandeln Amazon som skulle börja sälja XO måndag 17 november enligt ett kortfattat sajtmeddelande som dök upp 14 november.

På måndagen hade informationssidan bytt skepnad och presenterade ny försäljningsinformation. Men när man klickade vidare meddelade Amazon att det var oklart om och när datorn skulle kunna beställas.

Men lite längre ner på infosidan fanns meddelandet att de som ville ha leverans till andra länder än USA skulle klicka på en länk som gick till Amazons brittiska nätbutik.

Men den länken hade ingen som helst information om XO.

Det ledde till rubriker på svenska nyhetssajter som "Svensk säljstart för icke existerande OLPC-dator" och sura läsarkommentarer.

Den som gav sig lite till tåls och gissade att tidsskillnaden mellan USA och Europa gjorde att amerikanarna inte hunnit vakna än fick senare under måndagen ett mer positivt besked.

Då meddelade Amazon att XO kunde beställas till Europa med leveransstart 16 december.

Men man måste köpa två datorer varav en skänks till ett skolbarn i ett utvecklingsland enligt modellen "Give one, get one".

Och priset för två datorer är 275 brittiska pund plus frakt till Sverige för 50 pund.

Alltså totalt 3 842 kronor med aktuell växelkurs.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt