Digitalisering

Ny terrorstrategi: Hemliga tvångsmedlen måste hänga med i teknikutvecklingen

I december 2010 detonerade två bomber i ett terrordåd i Stockholm, varav en av dem på centralt belägna Bryggargatan. Gärningsmannen Taimour Abdulwahab avled på platsen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
I december 2010 detonerade två bomber i ett terrordåd i Stockholm, varav en av dem på centralt belägna Bryggargatan. Gärningsmannen Taimour Abdulwahab avled på platsen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Utöya i Norge, där terroristen Anders Behring Breivik mördade 69 ungdomar som var på läger med norska socialdemokraternas ungdomsförbund. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Utöya i Norge, där terroristen Anders Behring Breivik mördade 69 ungdomar som var på läger med norska socialdemokraternas ungdomsförbund. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Polisen och Säpo måste hänga med i teknikutvecklingen. Regeringen vill bemöta terrorhotet på tre fronter, och bland annat se över de hemliga tvångsmedlen.

Publicerad

Enligt Säpo har uppåt 300 personer rest från Sverige för att ansluta sig till terrororganisationen IS. Terrorresorna har slutat med att 40 personer dött under eller i anslutning till strider.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) presenterade i dag regeringens nya strategi mot terrorism, på en presskonferens i Rosenbad.

Han började med att påminna om de attacker och dåd som skett eller planerats Sveriges närhet, såsom Anders Behrings Breiviks angrepp i Norge, den planerade aktionen mot Jyllandsposten, och om händelsen på Drottninggatan i Stockholm då en man sprängde sig själv till döds.

Sedan 2010 är graden vad gäller terrorhot förhöjd i Sverige. Regeringen vill nu gå vidare och uppdrar åt polisen och Säpo att arbeta i linje med den nya strategin. Den senare delas in i tre block: förebyggande, förhindrande och försvårande åtgärder.

Här är några av de nya åtgärdsförslagen:

  • Terrorresor, träningsläger och insamling av finansiella medel som ska användas vid eller för att förbereda terrorhandlingar ska ­kriminaliseras under hösten.
  • Dagens hemliga tvångsmedel, såsom avlyssning av fasta telefoner, ses över i en statlig utredning, mot bakgrund av teknikutvecklingen och framväxten av andra plattformar som används för att kommunicera.
  • Säpo, Must och FRA ska få lätta på it-sekretessen sinsemellan, för att kunna utbyta digital information, inom ramen för NCC; Nationella center för terrorhotbedömning. I dag få dessa bara utbyta information via papper.
  • Den digitala utvecklingen ökar samhällets sårbarhet. Regeringen vill därför att det ska bli obligatoriskt för statliga myndigheter att rapportera it-incidenter, och att ett nytt system sätts upp för detta.
  • Straffen för smuggling av vapen, handgranater och explosiva ämnen bör skärpas - och kontrollen av ämnen, som kan användas för att framställa bomber, ska öka.
  • Dessutom ska möjligheterna att missbruka svenska pass dämpas. Den biometriska informationen kring fingeravtryck och ansiktsform som är inbäddad i passen ska i högre grad fän i dag användas för att kontrollera att någon inte lånat eller hyrt ett pass.
  • Nationella insatsstyrkan ska kunna få stöd av insatsstyrkor i andra länder.
  • En sms-tjänst ska införas för att varna personer med mobiltelefoner inom ett visst område. Det krävs dock en lagändring om polisen ska kunna få information från operatörerna om vilka personer som vistas nära mobilmasterna i akuta lägen.
  • Polisen ska i ökad utsträckning kunna ta hjälp av Försvarsmakten vid attentat. Det kan exempelvis handla om att ta hjälp av helikoptrar eller specialförband.

Anders Ygeman räknar med att lägga fram en del av förslagen inför riksdagen i höst. Samtidigt som vissa åtgärder som förbud mot terrorresor ska införas redan före juluppehållet

- Reell effekt kommer vi nog få redan nu. I går beslutade regeringen om polisens och Säpos nya uppdrag och de ska börja arbeta efter dem. Sedan kommer nog andra delar få effekt först i vinter när de riksdagsbehandlats, säger han.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!