Digitalisering

Prylarna du borde skrota

Den stationära datorn – Släng den. Varför? Se argumenten nedan. Foto: Scanpix
Den stationära datorn – Släng den. Varför? Se argumenten nedan. Foto: Scanpix
Kamera – Släng den.
Kamera – Släng den.
Videokamera – Släng den. Foto: Scanpix
Videokamera – Släng den. Foto: Scanpix
USB-minnen – Släng den. Foto: Scanpix
USB-minnen – Släng den. Foto: Scanpix
Musikstereo – Släng den. Foto: Scanpix
Musikstereo – Släng den. Foto: Scanpix
GPS – Släng den. Du har redan en gps i mobilen. Foto: Scanpix
GPS – Släng den. Du har redan en gps i mobilen. Foto: Scanpix
Böcker – Behåll dem. Foto: Scanpix
Böcker – Behåll dem. Foto: Scanpix
Snabbt bredband hemma – Ha kvar det. Foto: Scanpix
Snabbt bredband hemma – Ha kvar det. Foto: Scanpix

I dag finns en rad prylar som du lika gärna kunde göra dig av med. New York Times har listat de enheter du inte borde ha.

Publicerad

Tekniken utvecklas hela tiden. En trend är att vi kan göra allt mer med en och samma pryl. Samtidigt är idérikedomen stor och det dyker hela tiden upp nya tekniska saker som roar oss. The New York Times har listat en rad enheter som de tror att vi inte kommer att behöva framöver och en del som du måste ha kvar.

Den stationära datorn – Släng den. Visst är det okej att ha en stationär dator nu men framöver behövs den inte. Om du inte är spelberoende eller videoredigerare så behövs den inte längre.  Den bärbara datorn kan du alltid ansluta till en större skärm och ett större tangentbord. Du är dessutom mycket mer flexibel.

Kamera – Släng den. Mobiltelefonerna blir alltmer avancerade och i takt med det behövs inte de små nätta kamerorna längre. Är man en hängiven fotograf och har det som yrke är det givetvis en helt annan sak. Än så länge är inte kamerorna riktigt i samma klass men snart blir de tillräckligt bra för det. Fördelen med mobilen är att du har med dig den hela tiden.

Videokamera – Släng den. Just nu är kvalitén inte så bra men även videofilmningen förbättras i de nya smarta mobilerna. Det kanske inte är bästa filmkvalitén men mobiler med mpeg 4 och HD kvalitet har nu också nått mobilerna. Ska man ha en riktigt bra videokamera finns flera som kan filma full HD kvalitet så den gamla filmkameran som du har hemma nu är inget att ha längre.

USB-minnen – Släng den. Att spara ned på ett minne kommer snart försvinna. Att dela med sig av filer via nätet är numera vardagsmat. Tjänster i molnet har gjort att det också går att dela med sig av dokument på en och samma projektplats. Man kan också bara skicka ett enkelt mejl via gmail eller hotmail och nå allt vart du än är. Viktig information, bilder med mera lagras istället direkt på hårddisken via ett uttag till datorn eller via nätet.

Musikstereo – Släng den. Har du en smart mobil. Då vill du inte ha en musikspelare också. De flesta mobiler har redan en mycket bra musikspelare i sig där du lätt kan köpa eller strömma musik.

GPS – Släng den. Du har redan en gps i mobilen.

Böcker – Behåll dem. Men bara om du vill, och det finns undantag. E-böcker i all ära men det är inte samma sak som att läsa en riktig bok. Men när det gäller recept finns många möjligheter med en digital app. Du kan i den ha en video som förklarar komplicerade procedurer. Det finns ibland inbyggda tidtagarur i appen och du kan mejla dig själv och andra om en bra rätt. Du får också hela inköpslistan direkt i mobilen.

Snabbt bredband hemma – Ha kvar det. Att kunna koppla upp sig mot nätet är ett måste även när du kommer hem. Publika trådlösa nätverk räcker inte. Supersnabbt mobilt bredband och fast bredband som ger mycket snabb nedladdning underlättar. Det hjälper till om du planerar att strömma video, ladda och så vidare.