Digitalisering

Tyskland förbjuder smarta klockor för barn: ”Förstör dem”

Foto: Supparsorn Wantarnagon / Alamy
Foto: Supparsorn Wantarnagon / Alamy

Risken för avlyssning gör att Tyskland nu bannlyser smarta klockor för barn. ”Förstör dem”, är budskapet till föräldrarna från myndigheten Bundesnetzagentur.

Publicerad

I oktober slog europeiska konsumentorganisationen Beuc larm om smarta klockor som är riktade mot barn. I en rapport varnade Beuc bland annat för stora säkerhetsbrister som exempelvis gör det möjligt för hackare att spela in samtal eller videoklipp utan barnens vetskap.

Nu går den tyska myndigheten Bundesnetzagentur ett steg längre, och inför ett generellt förbud mot försäljningen av smartklockor för barn.

Förbudet från myndigheten, som har hand om tillstånd för såväl järnvägar som elledningar och telekommunikation, rör klockor som har inbyggda simkort och kan kontrolleras via en app i mobilen.

Bundesnetzagentur klassar numera uppkopplade klockor tänkta för barn som ”ett system för otillåten överföring”.

Detta motiveras med att de stora riskerna för övervakning och avlyssning utgör ett hot mot barnens integritet.

Den sammantagna riskbilden gör att Bundesnetzagentur till och med går så långt att de uppmanar tyska föräldrar att förstöra eventuella klockor som finns i hemmet.

– Via en app kan föräldrarna använda barnens klockor utan att någon i barnens omgivning märker det, säger Bundesnetzagenturs generaldirektör Jochen Homann till The Guardian.

Enligt Jochen Homann visar myndighetens granskning att föräldrar också använder klockorna för att tjuvlyssna på lärarna i barnens klassrum.

Det är inte första gången som Tyskland slår ner hårt mot uppkopplade leksaker. I bannlystes dockan My Friend Cayla, med inbyggd telefon och stöd för bluetooth, eftersom leksaken ansågs kunna röja integritetskänslig information om barn.