Digitalisering

Stockholms smarta projekt försenade

Smarta projekten i Stockholm handlar bland annat om att ta fram smarta lägenhetslås, titta på metoder för att minska läckage i vattenledningar och att öka medborgardialogen med hjälp av en särskild app. Foto: Alamy
Smarta projekten i Stockholm handlar bland annat om att ta fram smarta lägenhetslås, titta på metoder för att minska läckage i vattenledningar och att öka medborgardialogen med hjälp av en särskild app. Foto: Alamy

Stockholm stad siktar på att bli världens smartaste. Här är de fem första pilotprojekten, som kör igång först efter nyår.

Publicerad

Initiativet till samarbetet mellan Stockholms stad, KTH och fem storföretag togs redan 2014. Lanseringen av ambitionen att bli världens smartaste stad 2040 skedde i april i år. Inga projekt kunde då presenteras, men efter sommaren skulle de första piloterna dras igång, försäkrade gruppen.

Så blev det inte. På styrgruppens senaste sammanträde presenterades åtta projektförslag. Mötet bestämde sig för att gå vidare och söka finansiering för fem av dessa.

Stockholms stads budget förhandlas just nu, men ett beslut om projektens omfattning väntas vara klart före nyår. Målsättningen är att minst två av projekten ska kunna starta efter nyår.

Läs mer:

De fem utvalda projekten är:

1. Smarta lägenhetslås. Med kod i stället för nyckel ska hemtjänst, larm- och ambulanspersonal kunna ta sig in i lägenheterna.

2. Vattenstatus. Mäta föroreningshalt i vatten i realtid. Ericsson testar redan liknande projekt på andra ställen.

3. Minska läckage i vattenledning, genom att mäta läckage och styra trycket. ABB uppges intresserade.

4.Tech-gård. En lokal för att locka ungdomar på Järvafältet att bli mer intresserade av teknik. En ”enklare form”av Tom Tits. Ericsson och KTH väntas bidra.

5. Medborgardialog. Invånare i Husby ska lättare kunna göra sig hörda hos politiker genom en mobilapp ”ute i stadsrummet”.

Ny Teknik har inte lyckats få fram fler detaljer om projekten.

Läs mer:

På det senaste styrgruppsmötet bestämdes också att landstinget ska vara med i gruppen. En viktig partner i många projekt som rör smarta transporter och hälsovård.

De fem storbolag som ingår i samarbetet är ABB, Ericsson, Scania, Skanska och Vattenfall.

Det unika i samarbetet som gruppen själv lyfter fram är att alla projekt ska utgå från problem som staden formulerat.

Sedan tidigare har staden valt ut fyra problemområden för det här samarbetet: En tryggare ålderdom; en bättre trafiksituation; renare vatten och ökad social integration.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!