Digitalisering

Svensk lås-startup vill få dig att slänga dina passerkort

”Med vårt system blir det möjligt att skicka ut 500 digitala nycklar på några sekunder”, säger Jonas Arvidsson, vd och medgrundare av Parakey. Foto: Parakey
”Med vårt system blir det möjligt att skicka ut 500 digitala nycklar på några sekunder”, säger Jonas Arvidsson, vd och medgrundare av Parakey. Foto: Parakey
Parakeys kontrollenhet utgörs av en liten låslåda som installeras vid dörren. Foto: Parakey
Parakeys kontrollenhet utgörs av en liten låslåda som installeras vid dörren. Foto: Parakey

Uppstartsbolaget Parakey vill att du ska slänga alla passerkort och låstaggar. Med deras lösning blir mobilen den enda nyckel som du behöver.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Varje vecka använder svenskar i genomsnitt mellan fem och tio olika passersystem för att ta sig genom dörrar på jobbet, i p-huset och på gymmet, till exempel.

Det unga Göteborgsbolaget Parakey har tagit fram en ny digital tjänst som innebär att du slipper släpa runt på en mängd olika passerkort och låstaggar.

Deras lösning består av en app och en mottagarbox som fungerar som passersystem i sig självt och kan dessutom komplettera befintliga system.

Systemet kompletteras med en molntjänst där din chef eller gymägaren bland annat kan dela ut digitala nycklar till användarna, samt övervaka vilka nycklar som används – och när.

– I dag är det bökigt att skicka ut låstaggar till nya medarbetare eller kunder. Vi vill automatisera hela nyckelhanteringen. Med vårt system blir det möjligt att skicka ut exempelvis 500 digitala nycklar på några sekunder, säger Jonas Arvidsson, vd och medgrundare av Parakey.

Läs mer: Dags att nominera till 33-listan 2018

Den enda hårdvara som Parakey använder – den lilla boxen – är egenutvecklad och tillverkas i Göteborg. Anslutningen med mobilen görs med ett proprietärt Bluetooth-protokoll och en skräddarsydd antenn på boxen, med räckvidd på upp till 100 meter.

För att minska attackytan och göra systemet mer säkert mot hackare har Parakey plockat bort internetuppkopplingen från sin låda.

– Boxen är i ett konstant offline-läge. När en mobil vill låsa upp dörren skickas ett krypterat meddelande med en digital nyckel. I boxen finns krypteringsalgoritmer, och om nycklarna inte matchar varandra så blockerar systemet användaren, förklarar Jonas Arvidsson.

Parakeys digitala lås lanserades i februari, efter en längre testperiod. På kort tid har bolaget fått runt 100 kunder i Sverige, bland annat fastighetsbolaget Castellum, Vasakronan och Stena Fastigheter.

En färsk kapitalinjektion på 4,5 miljoner kronor – där 1,5 miljoner är ett lån från Almi Företagspartner – ska nu göra det möjligt att öka takten ytterligare.

– Pengarna ska främst användas till att anställa fler, vi letar bland annat efter app- och backend-utvecklare samt tekniska säljare. Men vi ska också satsa på marknadsföring för att nå ut till fler potentiella kunder.

Säkerhet är a och o i låsbranschen. Kan ni - ett nystartat bolag - garantera samma säkerhetsnivå som drakarna?

– Genom att vi använder oss av den senaste tekniken och kraften i dagens mobiler tillsammans med vår egenutvecklade hårdvara så kan vi nå minst lika hög säkerhetsnivå och ofta högre än konkurrenterna.

Vad gör ni annorlunda än svenska Glue, som också utvecklar digitala lås?

– Glue är för konsumenter, medan vi har företag som målgrupp. Inget ont om Glue, de är vänner till oss. Men vår produkt är bättre lämpad för sammanhang där 25 användare eller fler behöver få tillgång till digitala nycklar och dörrar som låses upp flera gånger per dag.

Vad är det viktigaste ni bidrar med i låsbranschen, som är relativt konservativ?

– Vi ser att kunderna efterfrågar kostnadseffektiva lösningar - det ska gå snabbare och vara enklare att sköta nyckelhantering, exempelvis. Eftersom som vår lösning är molnbaserad kan vi också fortsätta att rulla ut uppdateringar med nya smarta funktioner undan för undan. Det är ingen av låsdrakarna som jobbar så i dag.

Parakey

Gör: Digital låslösning för företag

Ort: Göteborg

Startades: 2014

Anställda: 7

Finansiering: Har tagit in totalt 7,5 miljoner kronor. Bland annat i form av riskkapital från Chalmers Ventures och Collector Banks medgrundare Johan Möller, samt lån från Almi Företagspartner.