Digitalisering

Tekniken som vässar formen och glidet inför Vasaloppet

Minst två till tre skidpass som är två till tre timmar långa. Det krävs för att kroppen ska vänja sig vid att arbeta länge – ett måste inför Vasaloppet. Foto: Ulf Palm/Scanpix
Minst två till tre skidpass som är två till tre timmar långa. Det krävs för att kroppen ska vänja sig vid att arbeta länge – ett måste inför Vasaloppet. Foto: Ulf Palm/Scanpix

Landet runt tränar tiotusentals hugade skidåkare inför årets Vasalopp. Hur vässar man formen och vad är viktigast för att få ut mesta möjliga kraft ur stakningen? Forsknings- och utvecklingschefen på Nationellt Vintersportcentrum vid Mittuniversitetet har svaren.

Publicerad

På Vintersportcentrum i Östersund utvecklas just nu en digital ”coach” för skidåkare.

Appen hinner inte ut på marknaden före Vasaloppet, men forskningschefen H-C Holmberg har forskat länge inom området och vet vad som gäller för att vässa formen inför kraftprovet.

– I Vasaloppet gäller det att vara duktig på att staka. Det gör mage och triceps till de viktigaste musklerna att träna.

Dåligt med snö? Då kan inomhusträning på stakmaskin/stakergonometer vara en lösning. Sådana finns i dag på många gym.

– Det är en kul träningsform som ökar överkroppskonditionen och styrkan. På vissa maskiner får du även information om effektuttaget och kan mäta din förbättring.

För att du ska orka staka flera mil får stavarna inte vara för långa. Forskning har att visat att infästningen av handremmen ska hamna i höjd med mitten av axelleden. Riktigt muskelstarka kan ha en till två centimeter längre stavar.

– Är du inte så stark kanske du i stället ska gå ner någon centimeter i stavlängd. Tänk på att du ska orka arbeta flera timmar.

För att föra över kraften till staven spelar handremmen, handtaget och stavröret stor roll. På senare tid har forskningen även inriktats mot formen och storleken på trugan, den del av staven som ligger an mot snön.

– Om det är lösa spår kan det vara en fördel om man väljer en truga med större yta.

Att lära sig att fylla på energi till kroppens muskler är också ett måste.

– Träna på att dricka två deciliter var 20:e minut. De flesta väntar med att äta eller dricka till dess att de är hungriga eller trötta. Då har man väntat för länge.

Drick 2 deciliter var 20:e minut

Skidval: Välj inte för hårda skidor. Lämna in dem på slipning före loppet.

Valla: Ta hjälp på plats om du inte är van.

Stavar: Regel – handrem i höjd med axelleden.

Näring: Fyll på näring kontinuerligt, 2 dl var 20:e minut.