Digitalisering

Shoppa med svenska Samsung Pay

Nu kan den med en ny Samsung-telefon använda den som ett kreditkort. Nästan alla kortläsare i Sverige är kompatibla med tekniken. Foto: Samsung
Nu kan den med en ny Samsung-telefon använda den som ett kreditkort. Nästan alla kortläsare i Sverige är kompatibla med tekniken. Foto: Samsung

Nu kommer Samsung Pay till Sverige. Vissa användare kan börja betala med tjänsten redan i dag.

Publicerad

Samsung Pay fungerar som en digital plånbok i vilken man kan lagra sina kreditkort. Handlarnas kortläsare behöver sedan inte läsa av de fysiska kreditkortens magnetremsor eller chip – det räcker att hålla telefonen mot terminalen. Samsung Pay fungerar omgående med i princip alla kortterminaler i Sverige.

– Jag har använt min ett tag nu och reaktionen jag brukar få när jag vill betala med mobilen i kassan är ”oj, det där fungerar inte”. När jag insisterar och de ser att går undrar de hur jag gjorde, säger Oscar Nöjd produktchef för Samsung Pay i Norden.

– De tror att du är Harry Potter, säger Thomas Ko, global chef för Samsung Pay.

Pay-tjänster är ofta intimt förknippade med NFC-teknik (närfältskommunikation), men den metoden kräver att en handlare byter eller uppgraderar sina kortterminaler. Det är ett av skälen till att Samsungs konkurrenter inte fått särskilt stor spridning på sina betaltjänster.

– Men handlarna vill ha själva innovationen, de vill bara inte göra den dyra uppgraderingen, säger Thomas Ko.

Läs mer:

Samsung kallar sin unika lösning MST, eller magnetic secure transmission. Den bygger på en teknik utvecklad av företaget Looppay, vilka Samsung köpte för några år sedan. Inuti Samsung Pay-kompatibla telefoner sitter en magnetisk spole. När ström tillförs skickar den ut en signal som emulerar det som sker när ett fysiskt korts magnetremsa dras genom terminalen.

Samsung Pay lanserades i Sydkorea och USA på hösten 2015. Sedan dess har ytterligare tio länder anslutit. Sverige blir det första landet i Norden som får tjänsten, och det andra landet i Europa efter Spanien.

– Sverige har det mest kontantlösa samhället i världen. I andra länder vill folk fortfarande ha sina kontanter, men här är kundernas beteende redan förändrat. Ni är dessutom snabba med att ta till er ny teknik, säger Thomas Ko som förklaring till varför Samsung satsar på våra breddgrader.

Läs mer: 

För att inte tala om att svenska banker stod i kö för att få samarbeta med Samsung. I den betaversion som lanseras i dag kan de som har Mastercard- och Visakort från Eurocard, Nordea, Sas Eurobonus och SEB börja använda tjänsten. Inom kort tillkommer bland andra Entercard, Handelsbanken, Icabanken, Rikskuponger, samt Swedbank och Sparbankerna.

Samsung har lagt sin Pay-funktion väl åtkomligt i sitt användargränssnitt. Från den låsta skärmen drar man fingret nedifrån och upp och får upp en lista över de kreditkort man lagrat. För att betala använder man sitt fingeravtryck.

– Att ta upp sin plånbok, ta ut kortet kort och dra det genom läsaren tar kanske åtta sekunder. Men att låsa upp telefonskärmen, välja app, logga in och betala tar för lång tid. Därför var vi tvungna att förenkla användandet, säger Thomas Ko.

De Samsung-telefoner som har stöd för Samsung Pay är i nuläget Galaxy A5 (från 2016) Galaxy S7 och S7 Edge. Inom kort tillkommer nya A5-modellen och smarta klockan Gear S3. Samsung Pay fungerar inte tillsammans med Android-telefoner från andra tillverkare.