Digitalisering

Här är Samsung Galaxy S10 – som släpps i 5g-version

Galaxy S10 har en rad nya fotolägen. Foto: Simon Campanello
Galaxy S10 har en rad nya fotolägen. Foto: Simon Campanello
Samsung Galaxy S10 Plus Foto: Simon Campanello
Samsung Galaxy S10 Plus Foto: Simon Campanello
Galaxy S10 är Samsungs första mobil med stöd för omvänd trådlös laddning. Foto: Simon Campanello
Galaxy S10 är Samsungs första mobil med stöd för omvänd trådlös laddning. Foto: Simon Campanello
Samsung Galaxy S10 Plus Foto: Simon Campanello
Samsung Galaxy S10 Plus Foto: Simon Campanello
Samsung Galaxy S10 och S10 Plus har tre kameror på baksidan, medan S10e får nöja sig med två. Foto: Simon Campanello
Samsung Galaxy S10 och S10 Plus har tre kameror på baksidan, medan S10e får nöja sig med två. Foto: Simon Campanello

Galaxy-serien firar tio år med en trio värstingmobiler – och sin första 5g-telefon. Ultraljud, smartare kamera och lagring på upp till en terabyte är några av nyheterna.

Publicerad

Bara några stapplande dagar innan mobilfesten MWC i Barcelona drar igång firar Samsung att Galaxy-serien hängt med i nästan tio års tid. Men efter en strid ström av läckor var överraskningarna få när Samsung visade upp sin nya trio flaggskeppstelefoner under onsdagen.

Galaxy S10 får som väntat sällskap av en större variant och en mindre och mer budgetvänlig. Galaxy S10+ blir ett riktigt prestandamonster som dessutom kommer med lagring på upp till en terabyte – om du är beredd att betala 17 490 kronor. För den som gillar lite mindre och mer budgetvänliga mobiler släpps också Galaxy S10e.

Alla tre mobiler kommer att finnas i butik den åttonde mars och till sommaren kommer Samsungs första 5g-telefon. Dessutom demonstrerade Samsung sin omtalade böjbara mobil Galaxy Fold.

Samsung Galaxy S10 är 93 procent skärm

Ny Teknik var på plats i London för att under onsdagen förhandstesta telefonerna. Den mest slående skillnaden vid första anblicken är att Samsung valt att bädda in framkamerorna i mobilens skärm, en design företaget kallar för Infinity-O.

En laserutskuren remsa i skärmens högra överkant rymmer två sensorer. Det är en liknande lösning som Huawei har använt på Honor View20 och som Samsung har smyglanserat på den asiatiska marknaden i Galaxy A8s. Den stora skillnaden är att här görs ingreppet i en amoled-skärm i stället.

Annons. Samsung One UI – enkelhet och användaren i fokus

Tack vare den här lösningen har Samsung verkligen kunnat skära skärmkanterna till ett minimum utan att för den delen behöva sätta in någon förhatlig ”notch”. Drygt 93 procent av mobilens framsida ska enligt Samsung vara täckt av skärm och åter skärm. De lovar också att displayen har mobilmarknadens bästa färgåtergivning och en ljusstyrka på upp till 1 200 nits.

En tekniskt intressant nyhet är att fingertrycksavläsaren har flyttat in under skärmen, som på flera andra telefoner som släppts de senaste månaderna. Fast här är Samsungs teknik överlägsen konkurrenternas.

Ultraljud låser upp telefonen

I den nedre delen av skärmen finns en ultraljudssensor som kan 3d-skanna ditt fingeravtryck. Något som ska ge mycket högre säkerhet. De fingertrycksavläsare som redan finns på marknaden använder en bild av ditt fingeravtryck, vilket gör att det i värsta fall går att lura dem genom att hålla upp en kopia av ditt fingeravtryck. Men ultraljudsskannern känner av de faktiska höjdskillnaderna i fingeravtrycket och blir därmed mycket svårare att manipulera.

Vid några snabba tester inför eventet fungerade tekniken väldigt bra och var blixtsnabb på att låsa upp skärmen. Den fungerar även när mobilskärmen är nedsläckt, och väcker då telefonen vid liv när du för ditt finger över rätt del av skärmen.

Kamerauppsättningen på baksidan har fått sig ett lyft med tre olika linser på S10 och S10+. En telefotolins med 2x optisk zoom, en vidvinkel och mest av allt skryts det om den nya ultravidvinkellinsen som ska kunna fånga en 123-gradig vy.

Smartare kamera i Galaxy S10

De största lyften finns kanske ändå på mjukvarusidan. Samsung undviker föredömligt nog begreppet artificiell intelligens i stor utsträckning, men det är väl vad det handlar om i någon mån. Mobilen har blivit ännu bättre på att känna igen vilken typ av motiv du vill fota och anpassa inställningarna därefter, och ett nytt läge guidar dig till hur du ska flytta kameran för att få den bästa bildkompositionen – något som väl är minst sagt subjektivt.

Annons. Samsung spår nästa era av mobil innovation

Förhandstestet gav inte så många olika miljöer och motiv att testa på. Hur bra de nya funktionerna faktiskt är kräver mer utförliga tester.

På videosidan finns ett nytt filmläge som ska hjälpa till att stabilisera dina skakiga filmer. Tacksamt om det funkar som utlovat.

Den sista rena nyheten funktionsmässigt är att Galaxy S10, precis som Huawei Mate 20 Pro, får stöd för omvänd laddning. Alltså att mobilen kan fungera som en trådlös powerbank för andra telefoner – eller kanske snarare trådlösa hörlurar (ihop med telefonerna lanseras också ett par nya true wireless-lurar som kallas för Galaxy Buds) eller smartklockor.

Samsungs första 5g-mobil

En fjärde verison av Galaxy S10 visades faktiskt också upp, men inga journalister fick testa den. Det var Samsungs första 5g-mobil som föga förvånande heter Galaxy S10 5g.

Den kommer att släppas via en rad europeiska operatörer ”till sommaren”, men om den lanseras i Sverige är ovisst. Det beror på hur långt utbyggnaden av 5g-nätet kommit, meddelar Samsung, och ingen svensk operatör har meddelat planer på att dra igång 5g för konsumenter innan 2020. 

Med sin skärm på 6,7 tum kommer den att bli en av marknadens absolut största telefoner, och har ett batteri på maffiga 4 500 mAh. Något som kan behövas då många experter menar att de första 5g-telefonerna kommer att bli rejält strömhungriga.

Den andra nyheten i 5g-telefonen är en kamera med 3d-djup, den ska alltså kunna fånga 3d-bilder. Samsung gav ingen närmare förklaring än så av funktionen.

Själva telefonen använder i övrigt samma chipset som de andra i Galaxy S10-serien, och kommer att ha 8 gigabyte ram och 256 gigabyte lagring. Den saknar stöd för omvänd trådlös laddning och har varken plats för ett sd-kort eller två sim-kort.

Specifikationer och pris

I korta drag är S10e en bra bit mindre och 1 500 kronor billigare. Den har bara två kameror på baksidan och skärmkanterna på sidorna är helt raka i stället för böjda längs med kanten. Den har inte heller den inbäddade ultraljudsfingeravtrycksläsaren.

Galaxy S10+ utmärker sig genom en rejält tilltagen skärm på 6,4 tum, även om den har något lägre pixeltäthet än S10 (438 ppi mot 550 ppi).

Den finns i en väldigt maxad prestandautgåva med upp till 12 gigabyte ram och 1 terabyte lagring. Prestandaversionen har en baksida i ett keramiskt material som lägger till lite i tyngden men får telefonen att ligga väldigt bra i handen.

Galaxy S10

Skärm: 6,1 tum

Lagring: 128 GB eller 512 GB.

Batteristorlek: 3 400 mAh

Ram: 8 GB.

Pris: Från 9 990 kronor.

Galaxy S10+

Skärm: 6,4 tum

Lagring: 128 GB, 512 GB eller 1 TB.

Batteristorlek: 4 100 mAh.

Ram: 8 GB eller 12 GB.

Pris: Från 10 990 kronor för minsta varianten till 17 490 kronor för prestandautgåvan med 1 terabyte lagring.

Galaxy S10e

Skärm: 5,8 tum

Lagring: 128 GB eller 256 GB.

Batteristorlek: 3 100 mAh.

Ram: 6 GB eller 8 GB.

Pris: Från 8 490 kronor.