Digitalisering

Hur ska det här gå, Nokia?

Sist av alla de stora mobiltillverkarna kom Nokia i förra veckan med en modern pekskärmsmobil, 5800 Xpress Music. Det var också den sista pusselbiten i bilden av en global mobilmarknad i kraftig förändring.

Publicerad

Men den egentliga pusselbiten är inte den nya mobilen. Pusselbiten heter Symbian S60, 5th Edition - Nokias menysystem i ny version för pekskärmar.

Där finns kopplingen till tjänsterna. Och där ligger Nokias framtid.

S60 hör till operativsystemet Symbian, som Nokia håller på att köpa, och som har betryggande 57 procents marknadsandel bland datorlika mobiler.

Men plötsligt har Symbian och S60 minst tre utmanare - Windows Mobile, Googles Android samt Mac OSX i Iphone.

Alla tre rider på pekskärmsvågen som inleddes med Iphone i januari 2007. Och S60 är alltså sist ut.

Så visst är det viktigt för Nokia att 5800 Xpress Music blir en framgång. Men ännu viktigare är hur S60 ska stå sig mot utmanarna.

Den nya mobilen ger några ledtrådar om hur Nokia tänker.

* Den kostar bara drygt 3.000 kronor osubventionerad och är billigare än Iphone & Co. Nokia siktar alltså främst på en massmarknad.

* Till skillnad från Iphone har den stöd för handskrift med penna - ett krav i framförallt Asien. Världens största mobiltillverkare måste ta hänsyn till detta, även om skärmen samtidigt blir sämre för fingrar.

Om 5800 banar väg för nya S60 är det en bra början. Nokia kan sedan släppa ut fler modeller i rask takt.

Dessutom använder Samsung, LG och Lenovo S60. Och för att de ska föredra S60 framför den kanske farligaste utmanaren, Googles Android, flyttar Nokia nu över Symbian till öppen källkod och gör det gratis.

Men mobiler räcker inte - det allra viktigaste är programmen.

Smaka på det här: Medan Apple lyckades få ut 100 miljoner program via programbutiken App Store på endast två månader, har det bara laddats ner 90 miljoner Symbian-program från Nokia Download sedan starten för två år sedan.

Symbianprogram distribueras visserligen på många andra sajter, men Nokia skulle behöva en tydligare egen kanal, och har ännu inte lanserat någon sådan. Vilket Google har, medan Microsoft planerar sin.

Så ödesfrågan är vad som händer om Symbian S60 inte klarar utmaningen. Skulle Nokia inse detta i tid? Och våga ta steget till... Android?