Digitalisering
Tobii om nya samarbetet: ”Det här gör oss ännu starkare”
Samarbetet med chip-jätten Qualcomm öppnar upp en potentiellt enorm marknad för Tobii, menar affärsområdeschefen Oscar Werner.
På torsdagen annonserades samarbetet mellan det svenska eyetracking-bolaget Tobii och en av världens största chiptillverkare Qualcomm.
Samarbetet innebär att Tobiis algoritmer för ögonstyrning blir standardlösningen i de mobila vr- och ar-headset som utrustas med en processor från Qualcomm.
– Samarbetet är inte exklusivt, men vi blir det standardmässiga valet för alla tillverkare som väljer Qualcomm, säger Oscar Werner, affärsområdeschef Tobii Tech.
Mobila headset, så kallade standalone head mounted display (HMD), utgör ännu så länge en mycket liten del av marknaden. Men de spås av analysföretaget IDC ha vuxit rejält till 2021. Då kan varianten komma att säljas i lika många enheter som sladdbundna headset, så kallade tethered HMD.
Det är inom denna sistnämnda kategori de flesta kända vr-headseten på marknaden ryms i dag , som exempelvis Sony PSVR, Oculus Rift och HTC Vive. IDC spår att det kommer att säljas omkring 15 miljoner enheter vardera av de båda headset-typerna år 2021.
Det fina i kråksången sett ur Tobiis perspektiv är att många tillverkare av mobila headset redan har valt Qualcomm som processorleverantör.
Tobii utvecklar ögonstyrning även för sladdbundna vr- och ar-headset, men där är det andra spelare än Qualcomm som dominerar.
De första kontakterna mellan Qualcomm och Tobii kring samarbetet togs för flera år sedan. Oscar Werner beskriver det som en väldigt komplicerad process där många relationer måste knytas på många olika platser och under lång tid.
Tobii har redan i dag en mycket framstående ställning inom sitt fält. Det nu offentliggjorda samarbetet med Qualcomm gör att företaget befäster sin position och öppnar upp den nya marknaden för mobila headset, enligt Oscar Werner.
– Det här gör oss ännu starkare. Våra konkurrenter kan i dagsläget , så vitt vi vet, inte köra sina algoritmer på Qualcomm-processorer. I så fall måste de lägga in extrakomponenter vilket gör lösningen dyrare och mer strömslukande, alternativt starta ett eget samarbete vilket förmodligen bara kommer att vara möjligt för ett fåtal, säger han.
Det Tobiis teknik kring ögonrörelser tillför ett vr-headset är att man som användare själv slipper att ”peka med pannan” eller med en handhållen kontroll för att visa vad som är intressant. Man riktar helt enkelt bara ögonen mot det man vill fokusera på och klickar med en handkontroll, genom röstkommande eller liknande för att interagera.
Inom datorspel med vr-headset kan tekniken också användas för att spara renderingskraft. Med en vanlig skärm är bilden lika skarp överallt. Med teknik för att läsa av ögonrörelserna räcker det att det område man just nu fokuserar på är skarpt.
Sedan samarbetet med Qualcomm presenterats är nästa steg för Tobii att närma sig tillverkarna av mobila headset för att försöka teckna avtal med dem. En första mobil produkt med Tobiis teknik kan därefter finnas ute på marknaden om 12 till 24 månader, enligt Werner.