Digitalisering

Smarta mobilen lömsk tidstjuv

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Var 18:e minut kollar vi i smarta mobilen. Det blir tre timmar per dag. Och det minskar produktiviteten.

Publicerad

Den ständiga uppkopplingen mot jobbet men också mot sociala medier och vänner går ut över produktiviteten när vi jobbar. Det visar forskning som Christian Montag, professor i molekylär psykologi vid universitetet i Ulm, bedriver.

Tvärt emot vad många tror, att den ständiga uppkopplingen gör oss mer produktiva, så visar Christian Montag att vi inte tillåter oss att fokusera tillräckligt länge på arbetsuppgifter under en arbetsdag utan att göra avbrott för att kolla det senaste i mobilen.

Den mänskliga hjärnan är inte särskilt bra på parallella arbetsinsatser. Bäst fungerar vi när vi fokuserar på en uppgift och betar av uppgifterna en och en i taget, hävdar Montag.

Vi sammanlagt ägnar tre timmar per dag åt mobilen, visar Christian Montag i sin forskning. En tredjedel av tiden ägnar vi åt sociala nätverk, även på arbetstid. Nära hälften av oss kollar mobilen strax innan vi ska sova och kollar även mobilen inom fem minuter efter att vi vaknat.

Vad vi letar efter i mobilen är positiva budskap. Men sådana kommer högst oregelbundet, vilket gör oss stressade. Vi beter oss också reflexmässigt inför vissa situationer: vid busshållplatsen tar vi automatiskt upp mobilen i väntan på bussen. Många griper efter mobilen så snart de ser en busshållplats.

Många blir i dag nervösa om de har glömt mobilen hemma.

Christian Montag ser en fara i att vi lägger mer och mer tid av att vara sociala på sociala medier i stället för verkliga människor. Vi måste lära oss att umgås med våra mobiler på ett annat sätt, hävdar Montag.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev