Digitalisering

”Kass” robot spelade hem miljoner på poker

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Programvaran bedömdes spela sämre nätpoker än en människa. Trots det spelade den hem miljoner från totalt tio pokersajter. Nu frias de fem männen bakom roboten från grovt bedrägeri.

Publicerad

I december 2014 fälldes de fem männen för grovt bedrägeri i tingsrätten. Under projektnamnet Maggie hade de utvecklat och använt en programvara som spelade poker mot vanliga användare på 10 olika pokersajter. Alla utom den på Svenska Spel ligger utomlands. Målet på sikt var att få ihop pengar för att köpa aktier med en aktierobot.

– De hade bildat bolag och hade en lokal för verksamheten. Jag var med som it-forensiker vid det massiva tillslaget för att säkra bevis som höll juridiskt, säger Thomas Winkler som numera arbetar vid Försvarsmakten.

Thomas Winkler var en i teamet från Rikskriminalpolisens it-brottssektion som arbetade med fallet. Det blev en omfattande utredning.

– Med 35 Terabyte data är den it-mässigt den mest omfattande utredning som rikskrim har varit inblandad i.

Data i de viktigaste datorerna som beslagstogs var krypterade. Thomas Winkler lyfte krypteringen i en av dem. Den mejlkorrespondens och andra data som då kunde läggas till utredningen avslöjade vinster i miljonklassen. Och att de hade sökt juridisk hjälp för att se om det de gjorde kunde vara olagligt. Dessutom fanns en power-pointpresentation för att sälja in programmet till personer som mot provision var beredda att låna ut sitt namn till konton att spela på.

– Under mina 15 år på rikskrim har jag aldrig varit med om något fall där man lagt ner så mycket energi på att kryptera, konstaterar Thomas Winkler.

Den fällande domen överklagades till Hovrätten som friade samtliga. Hovrätten bygger bland annat domen på de åtalades egna uppgifter om att roboten spelade sämre än de själva gjorde och att de aldrig lyckats få den att ta hänsyn till psykologiska aspekter under spelet. En av dem påpekade att de aldrig lyckats göra programmeringen så bra att de lyckades överföra all den skicklighet de själva har när det gäller nätpoker. Och kallar den för en "kass kopia"av dem själva.

Eftersom källkod till programmet saknas anses det svårt att uttala sig i detalj om programvarans funktion (se faktaruta). Slutsatsen är att det inte handlar om ett unikt system för beslutstöd men att programvaran är professionellt byggd.

Kopierade data från spelfönstret

Programmet kopierar delar av fönstret i den nedladdade spelklienten. Dit hör bland annat information om hur mycket pengar som är i omsättning under en spelomgång.

Informationen överfördes till en beslutsmodell som innebär att programmet har kunnat ta ställning till hur spelet ska utföras, till exempel om spelaren ska syna, lägga sig, passa eller höja.

Av de statistikexempel och loggverktyg som återfunnits framgår att programvaran även har haft en funktion som sparar handhistorik.

Programvaran kunde logga in automatiskt på pokersajten i fråga.

När det gäller Svenska Spel hade ytterligare 10 personer, utöver de fem männen, tillåtit registrering av sina namn och personuppgifter för att skapa spelkonton och pokerkonton.