Digitalisering

”Dags att avskaffa föråldrad kassettbandsskatt”

Kassettbandsskatten är föråldrad, anser Elektonikbranschens vd. Foto: Fredrik Sandberg
Kassettbandsskatten är föråldrad, anser Elektonikbranschens vd. Foto: Fredrik Sandberg
Klas Elm Foto: Elektronikbranschen
Klas Elm Foto: Elektronikbranschen

Elektronikbranschen, med vd Klas Elm, riktar skarp kritik mot kassettsbandsskatten efter gårdagens dom mot Samsung.

Publicerad

Samsung tvingas nu betala en särskild privatkopieringsavgift för de datorer och surfplattor man har sålt i Sverige. Det stod klart på tisdagen efter att teknikjätten förlorat i rätten mot upphovsrättsorganisationen Copyswede.

Hos Copyswede - som tidigare vunnit likande fall mot Sony och Teliasonera - ser man föga förvånande på domen som en seger, och hoppas att den ska skicka en ”klar signal" till branschen om hur lagstiftningen fungerar.

Men organisationen Elektronikbranschen sågar domen helt, och kallar dagens lagstiftning för ”absurd och otidsenlig”.

”Kassettbanden användes på sin tid nästan uteslutande för att kopiera musik, och lagen om privatkopiering säger tydligt att skatten ska tas ut på enheter som är ”särskilt ägnade” för privatkopiering”, skriver vd Klas Elm i ett pressmeddelande från Elektronikbranschen.

Enligt Elm är det svårt att hävda, som Copyswede gör, att mobiler, surfplattor och datorer faktiskt är ”särskilt ägnade” för att lagra film och musik.

”Merparten av all video och musik som konsumeras i dag streamas, vilket innebär att mycket lite eller inget alls i dag kopieras och lagras på själva enheten”, skriver Klas Elm.

Han fortsätter:

”Konsumenterna straffas för en verksamhet de inte sysslar med. Vi är gärna med och föreslår hur upphovsrättsinnehavarna kan få ersättning och stöd, men nu är det dags att en gång för alla avskaffa den föråldrade kassettbandsskatten”.

Ny Teknik har sökt Samsung för en kommentar om gårdagens dom.

Detta har hänt

Privatkopieringsavgiften, ofta kallad kassettbandsskatten, infördes under 1990-talet för att kompensera upphovsrättsinnehavare för förlust av inkomst när människor kopierade lp-skivor till kassettband.

År 2013 meddelade Copyswede att man vill att ”kassettskatten” även ska gälla alla former av lagringsmedel – det vill säga allt från usb-minnen, till datorer, surfplattor och mobiltelefoner.

Organisationen har tidigare vunnit i rätten mot Sony för privatkopieringsavgift på deras mobiltelefoner, och Teliasonera gällande samma avgift för Iphone. Båda företagen har överklagat till Högsta domstol.

I juli 2014 stämde Copyswede Samsung, eftersom företaget vägrat att betala för kassettskatten. På tisdagen den 20 oktober slog Solna tingsrätt fast att Samsung måste redovisa siffror dels för försäljningen av datorer och surfplattor i landet, dels hur stort lagringsminne varje såld enhet har.

Gilla Ny Teknik på Facebook