Digitalisering

Oracle lovar att ta hand om Sparc

Larry Ellison, vd för Oracle, lugnar kunderna angående köpet av Sun Microsystem. Utvecklingen av Suns maskiner ska fortsätta, och få större resurser.

Publicerad

Oracle sysslar med databaser, Sun Microsystems med serverdatorer. Därför har många undrat hur uppdelningen ska bli när köpet går genom i sommar. Larry Ellison lovar, i en intervju med Reuters, att Sun inte ska slaktas.

Ett företag som gör både datorer och programvara kan bygga bättre system, konstaterar han. ”Det är orsaken till att Apples Iphone är mycket bättre än Microsoft-telefoner.”

Genom att smälta samman Oracles programvara med Suns SPARC-processorer går det att få bättre prestanda, mer energisnåla serverhallar och förhoppningsvis en fördel mot konkurrenterna. Utvecklingen av SPARC, säger han, ska till och med öka tempot. ”Det kommer att ge SPARC (…) en möjlighet att utmana IBMs dominans på datacentermarknaden.”

Samma logik hävdar han håller när det gäller Suns produkter för datalagring. Allt ska vara kvar, bli bättre, och få tillgång till större investeringar.