Digitalisering

250 000 har förbokat Nokias nya mobil

Återkomsten! På baksidan av den nya Nokia 6 syns den klassiska logotypen. Foto: Nokia
Återkomsten! På baksidan av den nya Nokia 6 syns den klassiska logotypen. Foto: Nokia

Nokia gör comeback med en ny smart mobil under 2017. Intresset för det klassiska varumärket verkar bestå: Redan nu har 250 000 förbokat ”Nokia 6”, enligt uppgift.

Publicerad

Ända sedan Microsoft tog bort namnet ”Nokia” från sina produkter i oktober 2013 har många hoppats på en comeback för det välkända varumärket.

Förra våren stod det klart att ett licensavtal hade slutits mellan ett nyskapat finländskt bolag och den taiwanesiska producenten Foxconn, som bland annat tillverkar Apples mobiler i sina fabriker.

Varumärkes- och licensavtalet innebar att det nybildade bolaget HMD Global fick rätten att skapa en ny generation mobiltelefoner och surfplattor med varumärket Nokia.

Nu kan vi se den första frukten av det arbetet: Nokia 6, en helt ny smart mobiltelefon som visades upp på teknikmässan CES tidigare i januari.

Nokia är en enklare Android-mobil med prestanda som riktad mot budgetsegmentet snarare än lyxkonsumenterna. Telefonen, som kommer med en 5,5 tum stor pekskärm och kamera på 16 megapixel, kommer att vara exklusiv för den kinesiska marknaden.

Enligt kinesiska medier är intresset för den nya telefonen stort. 24 timmar efter lanseringen hade 250 000 personer förbokat ett exemplar av Nokia 6, skriver sajten Übergizmo.

Nokia kommer att visa upp fler mobiltelefon under mässan Mobile World Congress, MWC, i Barcelona i slutet av februari. Mobilerna som lanseras på MWC ska vara flaggskeppsmodeller, det vill säga telefoner med topprestanda.

Här är Nokia 6

Operativsystem: Android 7.

Skärmstorlek: 5,5 tum,1920 x 1080 bildpunkter.

Mått och vikt: 154 x 75,8 x 8, 4 milimeter, 169 gram.

Processor: Snapdragon 430.

Arbetsminne: 4 gigabyte.

Lagringsminne: 64-320 gigabyte.

Huvudkamera: 16 megapixel, f/2.0.