Digitalisering

En plastbit till Iphone fixar kortbetalningen

Kortläsaren sticks in i hörlursuttaget
Kortläsaren sticks in i hörlursuttaget
Betalningen signeras på mobilens skärm.
Betalningen signeras på mobilens skärm.

Stoppa in en liten kortläsare av plast i hörlursuttaget på en mobil. Dra kortet och signera betalningen på skärmen. Lilla amerikanska Square hävdar att kreditkortsbetalning nu är så enkel.

Publicerad

Det är San Francisco-företagetSquaresom presenterat sin lösning för att göra det lättare att ta emot kreditkortsbetalningar.

En kortläsare som läser magnetremsan på kredikort stoppas in i hörlurs/mikrofonuttaget på en mobil eller dator. När kortet dras överförs informationen via uttaget till mobilen.

Användaren får signera betalningen på mobilens pekskärm innan Squares programvara ser till att skicka informationen vidare till betalningssystemet och genomföra betalningen.

Ett kvitto skickas via sms eller epost. En extra säkerhet är att betalningen kan förses med en geografisk stämpel från mobilens gps-mottagare.

En annan är att om användare registrerar sig hos Square med ett foto, kan bilden visas vid betalningstillfället för att verifiera att användaren är kortinnehavare.

Tanken med Square är att det ska bli så enkelt att ta emot kredikortsbetalningar att vem som helst ska kunna göra det. Den lilla kortläsaren ska till och med vara så billig att tillverka att Square kan ge bort den.

Lyckas Square är det inget annat än en revolution. I decennier har olika företag försökt etablera teknik och tjänster för mobil betalning utan att lyckas. Nokia som gjort upprepade försök satsar just nu hårt på tjänstenNokia Money, som dock fokuserar mer på att betala med mobilen än att ta betalt.

Squares programvara finns för närvarande för Iphone och Ipod Touch och testas i begränsad skala. Publik lansering är planerad till 2010, och då kan programvaran utvecklas även för andra mobiler eller datorer.

Bakom Square ligger bland annat Jack Dorsey, medgrundare till mikrobloggtjänsten Twitter. Bland investerarna finns riskkapitalbolaget Khosla Ventures.