Digitalisering

Axis tror på smarta kameror

Proffsen vill ha tänkande videokameror med hög upplösning. Det säger svenska Axis, störst i världen på digitala övervakningskameror.

Publicerad

Lundaföretaget Axis har sålt över 1 miljon digitala övervakningskameror runtom i världen. Kunderna är nästan bara proffsanvändare: detaljhandel, skolor, transportföretag, banker och kasinon.

Axis har ett 30-tal olika kameramodeller. Från enklare kameror för inomhusbruk för 2 000 kronor till avancerade modeller för runt 25 000 kronor.

Värstingmodellerna klarar även att videofilma i mörker, zooma in ett objekt med bibehållen bildkvalité och panorera 360 grader. Det finns också modeller som ska klara huliganers vilda framfart, och aktiveras när någon passerar en gräns eller rör sig i fel riktning.

Vd Ray Mauritsson ser tre tydliga trender för framtidens digitala övervakningskameror:

Megapixelsensorer för bättre upplösning och ett större täckningsområde är ett krav. Ett annat är ökad kompression för att sända och spara allt mer bildinformation.

- Men viktigaste är mer aktiva och intelligenta kameror, som slår larm om någon beter sig avvikande på en flygplats. Och då krävs mer beräkningskapacitet och algoritmer, som känner igen mönster och beteende, säger Ray Mauritsson.