Digitalisering

Så klarar vi oss utan kontanter

Fyra kontantlösa betalsätt Foto: Foto: Jörgen Appelgren
Fyra kontantlösa betalsätt Foto: Foto: Jörgen Appelgren

Förutsättningen för att skrota kontanter helt är att alternativen fungerar även mellan privatpersoner. Flera av de nya tjänsterna är redan här, men fortfarande är småbeloppen ett problem.

Publicerad

<p>I dag kan man betala nästan alla tjänster och varor i Sverige med sitt betalkort, och nu kommer även möjligheten att betala kompisen för lunchen eller att ta betalt på loppmarknaden, utan kontanter.</p> <p>Störst potential har de tjänster som är kopplade till etablerade betalsystem som bankkorten. Här är fyra stycken som tillsammans på sikt kan göra kontanterna överflödiga. </p>

Fyra kontantlösa betalsätt

Izettle
Exempel: Ta betalt på loppmarknad.

1. Registrera nytt konto och koppla till eget bankkonto

2. Ta emot betalningar från valfritt Visa- eller Mastercardkort med mobilen. Betalningen signeras på skärmen. För belopp över 500 kronor används chipkortläsare kopplad till mobilen.

Izettle är en svensk tjänst som lanserades i augusti, initialt för Iphone. Kan ännu bara användas  i Sverige, dock även med utländska kort. Inga fasta kostnader. Transaktionsavgift 2,75 procent plus 1,50 kronor.

Svaghet: Inga kända varumärken.  För hög avgift på små betalningar.

P2P-betalning med  Visa och Mastercard
Exempel: Betala hantverkaren.

1. Registrera bankkortet en gång för alla.

2. Betala med mobilen eller datorn med endast pin-kod till valfritt kort av samma märke (Visa respektive Mastercard).

Mastercard lanserade sin tjänst för person-till-person-betalning (P2P-betalning) redan 2007. Visa planerar lansering till hösten. Tjänsten erbjuds banker och kortutgivare som i sin tur kan göra den tillgänglig för slutkunder. Intresset har hittills varit måttligt.

Svaghheter: Måste lanseras av varje bank. Går inte att ta emot betalning av vem som helst. För hög avgift på små betalningar.

Paypal
Exempel: Skicka pengar  till kompis via nätet.

1. Registrera konto och koppla till bankkort.

2. Skicka pengar via e-post eller ta emot betalningar. Mottagaren måste öppna ett Paypalkonto. Det går också att överföra pengar mellan två anslutna mobiler med hjälp av tjänsten Bump – mobilerna slås då mot varandra. Transaktionsavgift när pengar dras från bankkort: 3,4 procent plus 3,25 kronor. Avgift vid mottagning av betalning för vara/tjänst: 1,9–3,4 procent plus 3,25 kronor. Att överföra pengar till eget bankkonto är gratis.

Svagheter: Både sändare och mottagare måste ha Paypalkonto. För hög transaktionsavgift för småbetalningar när bankkort används.

Kontaktlös betalning
Exempel: Betala lunchen med mobilen  utan knapptryckningar.

1. Håll bankkortet eller mobilen mot kortterminalen.

2. Betalningen genomförs omedelbart eller efter inmatning av pinkod.

Kontaktlös betalning innebär att bankkort förses med så kallad rfid-teknik. Därmed kan korten användas utan att dras eller stickas in i kortterminal. Kräver nya kortterminaler. Finns bland annat  i USA och Storbritannien. I Sverige installerar Ica terminaler, men kort finns ännu inte. När terminalerna är på plats kan mobiler som kopplas till bankkort användas på samma sätt med hjälp av den trådlösa tekniken NFC.

Svagheter: Kräver ny teknik i kort, kortterminaler och mobiler. Finns ännu inte.