Digitalisering

Deras mobil fixar sitt eget nät

– Det unika med vårt system är dels räckvidden, dels prestanda. Wifi klarar bara avstånd på 30 meter, säger Pär-Olof Johannesson, vd på Terranet. Foto: Terranet
– Det unika med vårt system är dels räckvidden, dels prestanda. Wifi klarar bara avstånd på 30 meter, säger Pär-Olof Johannesson, vd på Terranet. Foto: Terranet

Mobilsamtal som leds via andra mobiler – utan hjälp av master eller basstationer. En by i Indien blir först med att testa tekniken från Lunda­företaget Terranet.

Publicerad

Prototypen av kretskortet är riggad och simulerade mobilsamtal körs för fullt. Här i labbet, fyra trappor upp i forskningsbyn Ideon, utvecklas systemet som gör det möjligt att ringa med mobilen utan ett vanligt nät. I stället fungerar alla mobiler inom 500 meter som länkar fram till mottagaren.

– Det unika med vårt system är dels räckvidden, dels prestanda. Wifi klarar bara avstånd på 30 meter, säger Pär-Olof Johannesson, vd på Terranet.

Siktet är inställt på områden  i utvecklingsländer, där telebolagen tycker att det är för dyrt att investera i vanliga mobilnät. Genom att sälja abonnemang med telefoner där kretskortet från Terranet ingår, kan operatören få lönsamhet samtidigt som befolkningen får tillgång till billig telefoni. Men några höghastighetsnät handlar det inte om. Systemet är designat för datahastigheter mellan en och fem megabit per sekund.

– Vi är kärringen mot strömmen och inriktar oss på datatakter som räcker för tal och sms, säger Conny Do, utvecklingsingenjör på Terranet.

Målet för Conny Do och hans kolleger är nu att miniatyrisera den kreditkortstora kretsen till en liten, ic-krets som kan installeras i vilken mobil som helst.

I sommar startar fälttest i Sverige. Under hösten väntar pilottest med ett 50-tal mobiler i Indien. I projektet deltar den indiska operatören Bharat Sanchar Nigam Ltd. Faller testet väl ut står Sydamerika och Afrika på tur.

Tekniken trimmas nu av de 22 anställda, alla med spjutspetskunnande inom trådlös överföring och tidigare erfarenheter från Ericsson.

Strömförbrukningen är en kritisk faktor och ska pressas ner ännu mer. Men algoritmer ser till att en mobil aldrig används så mycket för andras samtal att den riskerar att ladda ur.

Nu gäller det att få in det risk­kapital som krävs för att ta tekniken till en marknad som uppskattas till minst en halv miljard nätlösa mobiler.

Terranet

Grundat år: 2004.

Ort: Lund.

Antal anställda: 22.

Riskkapital: 80 miljoner kronor.

 

Pilotsystemet:

Frekvensband: 902-928 MHz samt 2,4 GHz.

Radiogränssnitt: Wifi och Chirp (trådlöst riktad radio­signal för terräng).

Nätstandard: IEEE802.11S (Meshnät).

Operativsystem: ­Android.