Digitalisering

Mobila operativsystem: Även Samsung skaffar eget

Bada, som Samsungs nya operativsystem heter, betyder hav eller ocean.
Bada, som Samsungs nya operativsystem heter, betyder hav eller ocean.

I en stenhård kamp mellan jättar om användare och mobilprogram lägger Samsung nu ett nytt kort -- ett eget öppet operativsystem med namnet Bada. De första Bada-mobilerna kommer nästa år.

Publicerad

Samsung presenterade på tisdagen sitt öppna operativsystem för mobiler,Bada.

Målet är massmarknaden. Samsung vill låta vanliga mobiler i mellanprisklass få en massa tilläggsprogram med spel, nättjänster med mera -- egenskaper som man idag hittar på moderna datorlika pekskärmsmobiler som Iphone och mobiler med Googles Android.

Samsung som är världens näst största mobiltillverkare efter Nokia, med omkring 20 procent av världsmarknaden, gör det genom att öppna upp sina helt vanliga mobiler för dem som vill göra mobilprogram.

Bada är nämligen egentligen inte ett nytt operativsystem, utan ett så kallad SDK - Software Development Kit eller utvecklingsverktyg - till Samsungs eget operativsystem som används i företagets vanliga mobiler. Det gör det möjligt för fristående programmerare att utveckla program för mobilerna.

Enligt Samsung kommer dock Bada inledningsvis att användas i relativt avancerade pekskärmsmobiler i stil medJet, som presenterades i somrasochStar, som blivit en storsäljareför Samsung. Men på sikt ska fler modeller bli aktuella. De första Bada-mobilerna kommer under första halvåret 2010.

Programmen kommer att distribueras bland annat i Samsungs europeiska programbutik,Samsung Application Store, som öppnade i vissa länderden 14 september.

I den allt hårdare kampen kring mobilprogram och mobilernas operativsystem gäller det nu för Samsung att locka till sig programmerare.

Utvecklardagarför Bada kommer därför att arrangeras i Seoul, London och San Francisco i december 2009 och januari 2010. Dessutom blir det entävling för programmerare. I december kommer utvecklingsverktygen att kunna laddas ner på sajtenSamsung Mobile Innovator.

Bland konkurrenterna till Bada finns Apples Iphone OS, Googles Android, numera fristående Symbian, Nokias Maemo, Windows Mobile, RIMs Blackberry OS och Palms Web OS.

I Apples marknadsledande programbutik App Store finns idag över 100.000 program, och sedan starten förra sommaren har två miljarder program laddats ner.