Digitalisering

Microsoft jagar mobilprogram till butikspremiär

Windows Mobile 6.5
Windows Mobile 6.5

Med tre priser på vardera 25.000 kronor hoppas Microsoft i Sverige kunna locka mobilprogram till den nya butiken Windows Marketplace som ska ta upp kampen med Apples App Store. Premiär är den 6 oktober.

Publicerad

Windows Marketplace, som först gick under namnet Skymarket, öppnar samtidigt i ett trettiotal länder, däribland Sverige.

Butiken tar upp kampen med marknadsledande App Store– Apples butik för Iphone-program.

För att locka fler programmerare startar Microsoft i Sverigeen tävling i tre klasser– mest framgångsrika gratisprogram och betalprogram samt mest innovativa program.

Prissumman är 25.000 kronor vardera, vilket kan jämföras med Google som delade ut omkring två miljoner kronor var till de tio bästa programmen i samband med öppnandet av Android Market hösten 2008. Blandvinnarna fanns svenskarna Thomas och Staffan Kjellberg.

I lä av Apple
Android Market har nu drygt 11.000 program i butiken, vilket är klart i lä av Apples marknadsledande App Store där det nu finns över 75.000 program för Iphone och Ipod Touch.

Totalt har det laddats ner 1,8 miljarder program från App Store sedan starten i juli 2008.

Samtidigt är antalet sålda Iphone och Ipod Touch i världen – totalt 46 miljoner – jämförbart med antalet sålda Windows-mobilersedan starten 2002, omkring 40 miljoner.

Microsoft räknar med att det idag finns omkring 25.000 program för operativsystemet Windows Mobile, men programmen har tidigare inte funnits samlade på ett enda ställe.

Nu kan de certifieras och läggas upp på Windows Marketplace.

Tusen program
– Vi har som mål att ha tusen program i butiken när den öppnar, säger Peter Wissinger, affärsområdesansvarig för Windows Mobile på Microsoft i Sverige.

Liksom i Googles och Apples butiker får de som gör programmen 70 procent av intäkterna för betalprogram, medan Microsoft tar 30 procent.

Butiken finns tillgänglig direkt i Windows-mobiler baserade på den senaste versionenWindows Mobile 6.5, som släpps samma dag butiken öppnar.

Även äldre versioner
Men butiken går också att nå från datorer, och den innehåller även program för äldre versioner av Windows Mobile.

Den 6 oktober släpps också den skarpa versionen av Microsofts synkroniserings- och backuptjänst för mobiler, My Phone, som är en variant på Apples motsvarande tjänst Mobile Me.