Digitalisering

Här är tre tunga framsteg i kvantmekaniken

Googles quantum-ai-labb Foto: Google
Googles quantum-ai-labb Foto: Google
Trummor basen för framtidens kvantnätverk Foto: J. Teufel/NIST
Trummor basen för framtidens kvantnätverk Foto: J. Teufel/NIST
Weimin Chen (vänster), Irina Buyanova och Yuqing Huang (höger) vid Linköpings universitet Foto: Peter Modin
Weimin Chen (vänster), Irina Buyanova och Yuqing Huang (höger) vid Linköpings universitet Foto: Peter Modin

Google satsar miljarder på kvant-ai, trummor lägger basen för framtidens kvantnätverk och spinntroniken har nu tagit ett stort steg framåt. Det är tre aktuella nyheter från kvantmekanikens värld.

Publicerad

Google satsar mångmiljarder på kvantdator

Google arbetar med kvantdatorer och kommer att satsa flera miljarder dollar på detta under de kommande åren. Målet för Google är att till år 2029 bygga en kvantdator som kan utföra storskaliga beräkningar utan fel. Det berättade forskaren Hartmut Neven, som ansvarar för bolagets program “Quantum AI”, på Googles utvecklarkonferens nyligen. Samtidigt introducerade Googles vd Sundar Pichai bolaget nya kvant-ai-campus i Santa Barbara, USA. 

Trummor basen för framtidens kvantnätverk

Forskare på amerikanska NIST, National Institute of Standards and Technology, har presenterat två mekaniska “trummor” i form av aluminiummembran. Trummorna ska lägga basen för framtidens kvantbaserade nätverk. Forskarteamet använde mikrovågspulser för att spela på trummorna och analyserade samtidigt signalerna som trummorna skickade ut för att få bekräftat att de åstadkom kvantegenskaper. Nyheten är inte så mycket själva trummandet utan framstegen i att mäta förhållandet i rörelserna mellan “trumslagen”.  

– När vi tittar på trummorna tillsammans kan vi se att det som ser ut som en slumpmässig rörelse av en trumma är starkt korrelerad med den andra, på ett sätt som bara är möjligt genom kvantsammanflätning, säger NIST-forskaren John Teufel i ett pressmeddelande

Genombrott för spinntronik tack vare ny nanostruktur

I Linköping har forskare tillsammans med kollegor i Tammerfors och Hokkaido lyckats nå ett genombrott när det gäller spinntronik. Elektronernas spinnriktning – polariseringen – växlar mer slumpvis ju varmare det blir och tidigare forskning har uppnått som högst 60 procent elektronspinnpolarisering. I det nu aktuella fallet har forskarna lyckats uppnå över 90 procent elektronspinnpolarisering vid rumstemperatur, något som är möjligt tack vare den nanostruktur som forskarna har konstruerat av lager av olika halvledarmaterial. Läs Ny Tekniks artikel med fler detaljer här.