Digitalisering

Samsung vill utveckla smart penna – med inbyggd kamera

Galaxy Note 9, här på bild, är den senaste modellen i Samsungs Note-serie. Foto: Samsung
Galaxy Note 9, här på bild, är den senaste modellen i Samsungs Note-serie. Foto: Samsung

Samsungs smarta ”S Pen” kan få en nyckelroll i utvecklingen av framtidens kamerateknik. Det visar en patentansökan som nyligen har beviljats i USA.

Publicerad

Den smarta pennan S Pen lanserades tillsammans med den första Galaxy Note-telefonen 2011. Genom åren har pennan fått nya och förbättrade funktioner. När Galaxy Note 9 släpptes i fjol blev det exempelvis möjligt att använda pennan som en fjärrutlösare för mobilkameran.

Nu verkar det som att Samsung funderar på att ge sin smarta penna en helt ny roll när det gäller fotografering. En patentansökan som lämnades in 2017 visar en uppdaterad S Pen med ”ett optiskt system som bland annat består av ett objektiv och en bildsensor”, skriver sajten Techradar.

Skisser i patentansökningen beskriver även kameraobjekten i S Pen kan få optisk zoom. Stöd för optisk zoom har funnits i vissa lyxmobiler sedan en tid tillbaka. Men det anses utgöra en utmaning för tillverkarna, eftersom det är svårt att bygga in tekniken utan utskjutande objektiv. Ett exempel på det är Huawei Mate 20 Pro, vars kamera sticker ut lite på mobilens baksida.

Öppnar för skärmar som täcker hela fronten

Men genom att istället utrusta kameran i S Pen med optisk zoom skulle Samsung kunna lösa det problemet. Tekniken som beskrivs i patentansökan öppnar också för framtida mobiler med skärmar helt utan så kallade ”sensorhakor” (på engelska ”notch”) eller hål där selfiekameran har placerats.

Samsungs patentansökan blev nyligen beviljad av det amerikanska patent- och varumärkesverket, vilket sajten Patent Mobile var först att rapportera om. Som vanligt med patentansökningar finns det dock inga garantier att tekniken faktiskt kommer att förverkligas.