Digitalisering

Hårdvarujätte köper svensk iot-doldis

Michal Stala och Magnus Midholt, grundare av Mistbase. Foto: Ideon
Michal Stala och Magnus Midholt, grundare av Mistbase. Foto: Ideon

MWC, BARCELONA. Lundabolaget Mistbase tas över av den brittiske mobilprocessortillverkaren Arm. Affären är den tredje på kort tid där en global jätte köper ung, svensk teknik.

Publicerad

Mistbase har gjort en rekordsnabb resa. För två år sedan presenterade iot-bolaget sin lösning för strömsnål, trådlös dataöverföring mellan uppkopplade vardagsprylar som temperatursensorer, till exempel.

Tekniken bygger på två olika nya standarder inom 4g, skräddarsydda för internet of things, iot. Överföringshastigheterna är långsammare än vad man kommer upp i med den sortens 4g-teknik som används till smarta mobiler, men det finns i gengäld två stora fördelar. Dels är strömförbrukningen lägre, dels är komponenterna som behövs till prylarna betydligt billigare.

Mistbase har fått stor uppmärksamhet för sin hård- och programvaruplattform internationellt sett, men har hittills varit lite av en doldis på hemmaplan.

Läs mer:

Men i förra veckan fick hela teknik-Sverige plötsligt upp ögonen för Mistbase. Detta efter att det stod klart att bolaget köps upp av den brittiske hårdvarujätten Arm, med 4 000 anställda världen över.

Uppköpet är den tredje i följd på kort tid där storbolag förvärvar ung, svensk teknik – i januari tog Google över Umeåbolaget Limes Audio, och i februari blev Donya Labs, med bas i Linköping, en del av Microsoft.

Läs fler artiklar från Mobile World Congress här!

Affären innebär att både personalen och den teknik som Mistbase har utvecklat sedan 2015 går över till Arm. Hur mycket som Arm betalar för Lundabolaget är okänt.

– Vi tycker det givetvis är väldig kul att Arm tror på oss, och ser fram emot att vidareutveckla vårt team och vår teknik i deras regi, säger Michal Stala, en av Mistbases två grundare, till Ny Teknik.

Michal Stala lyfter också fram att han tycker att det är kul att Mistbase kommer att stanna kvar i Skåne, en region som har en stark anknytning till telekombranschen historiskt.