Digitalisering

Släpp utvecklarna loss – i 24 timmar

Om utvecklarna Nils Gambinis och Simon Tardells nya prototyp är tillräckligt bra kan de vinna en Ipad. Foto: Caroline Tibell
Om utvecklarna Nils Gambinis och Simon Tardells nya prototyp är tillräckligt bra kan de vinna en Ipad. Foto: Caroline Tibell

Stäng in utvecklarna i 24 timmar. Uppgift: ta fram en prototyp till en ny produkt. It-företaget Nexus i Stockholm sätter fart på innovationerna med ”hackatons”.

Publicerad

Läsk och pizzakartonger på rad. Det är ingen vanlig fredag hos it-bolaget Nexus i Stockholm. När utvecklarna kom till jobbet på morgonen kunde de välja att jobba med en egen idé under 24 timmar.

Resultatet ska bli en demo för ledning och kolleger. De bästa förslagen belönas. Denna fredag är priset en Ipad.

-Men den största belöningen är att få tid att göra det man vill, säger teknikchefen Per Hägerö.

Det är sjunde gången som Nexus arran­gerar vad som internt kallas ”nestorthon”. Namnet och inspirationen är hämtad från hackathons, populära hos företag som Google och Facebook. Under ett hackathon stängs utvecklarna in under en begränsad tid för att förbättra eller utveckla nya produkter. Målet är att jobba mer innovativt och snabbt kunna testa om nya idéer håller måttet.

Hos Nexus har många antagit utmaningen och åtta projekt pågår för fullt. Nexus är specialiserade på olika it-lösningar för digital identifiering och säker åtkomst till information.

Utvecklarna Simon Tardell och Nils Gambini håller kontakt med kollegan Per Sandh via Skype. Tillsammans utvecklar de en lösning för att sy ihop två system så att kunderna får nya inloggningsmöjligheter.

-Det är ett kul avbrott och visar hur det går att göra mycket med begränsade medel, säger Simon Tardell som är med på sitt fjärde nestorthon.

De bästa idéerna får förutom pris även möjlighet att utvecklas vidare. Två av utvecklarna får några veckor på sig att finslipa idén under en så kallad innovationssprint.

Flera av projekten har gått hela vägen till att bli nya produkter på marknaden. Ett exempel är en inloggningslösning för bland annat spelsajter, där inloggningssäkerheten sköts direkt i webbläsaren.

-Det är en lösning som vi dessutom patentsökt, säger Per Hägerö.

Hos Nexus har 24-timmarslägren blivit en viktig del av utvecklingen och hålls var sjätte vecka.

-Målet är att utvecklarna ska få ännu mer tid till egna projekt i framtiden, säger Per Hägerö.

Hur gick det då under sessionen som Ny Teknik besökte?

-Bra! Bland annat har vi två idéer till NFC-lösningar för en stor biltillverkare som vi absolut ska utveckla vidare, säger Per Hägerö, när Ny Teknik ringer upp en vecka senare.