Digitalisering

”Huaweis P20 Pro får mig att tänka på mobiltelefonins död”

Huaweis P20 Pro-modell. Jättebra telefon, men inte särskilt nyskapande. Foto: Huawei
Huaweis P20 Pro-modell. Jättebra telefon, men inte särskilt nyskapande. Foto: Huawei
Vue ser ut som ett par vanliga glasögon men rymmer en hel del hårdvara. Vue är faktiskt tänkt som ersättare till hörlurar och levererar ljud via beninduktion. Den saknar skärm och kamera, men det är bara en tidsfråga innan sådana dyker upp på konsumentmarknaden. Foto: Vue
Vue ser ut som ett par vanliga glasögon men rymmer en hel del hårdvara. Vue är faktiskt tänkt som ersättare till hörlurar och levererar ljud via beninduktion. Den saknar skärm och kamera, men det är bara en tidsfråga innan sådana dyker upp på konsumentmarknaden. Foto: Vue

TEST. Det här skulle bli en recension av Huaweis nya telefon, P20 Pro. I stället blev det visst en text om mobiltelefonins död, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Publicerad

Jag tror att cheferna på Huawei är ganska nöjda. För första gången sedan Iphone släpptes 2007 sjönk försäljningen av telefoner på den globala smartphonemarknaden ifjol. Samtidigt ökade den kinesiska telekomjätten sin försäljning. Och nu har Huawei byggt en telefon som kan stå sida vid sida med de senaste modellerna från Apple och Samsung. P20 Pro är dessutom billigare.

Att Huawei brände sin marknadsföringsbudget på att skryta om trippelkameran i P20 Pro är begripligt: den är häpnadsväckande bra. Bilderna den fångar vid dåliga ljusförhållanden är i en klass för sig.

En annan god egenskap är dess batteri. Det varar längre än man är van vid. Desto sämre är att telefonen saknar ett uttag för vanliga hörlurar och stöd för trådlös laddning.

Men recensioner av telefoner förvandlas lätt till en pliktskyldig checklista av hårdvara och programvara. Ett exempel så gott som något på att vi passerat ”peak smartphone” är att varje text om en ny modell är den andra lik. Bäst demonstreras detta av den helt igenom poänglösa debatten om flärpen.

Med Iphone X lät Apple förvara sensorer under en liten panel upptill på skärmens framsida. Sedan dess har flera andra tillverkare – inklusive Huawei med P20 Pro – anammat den formfaktorn. En påminnelse om detta fruktansvärda symmetriövergrepp är nu ett obligatoriskt inslag i alla recensioner av en ny telefon, trots att ingen egentligen bryr sig. Hur många gånger har du gått och morrat över flärpen det senaste året?

Nu är detta i första hand ingen kritik mot teknikredaktionernas telefontestare, utan mot dem som tillverkar enheterna. De större pjäserna på marknaden sneglar så mycket på varandra att det snart inte går att skilja dem åt. Både Samsung och Huawei sålde in årets nya flaggskepp med dess respektive kameror och det vore skrattretande om de försökte återvinna den taktiken under 2019: våra bilder är sedan länge med god marginal Instagramkompatibla.

Ett tydligt tecken på att innovationen stagnerat är att vi behåller våra telefoner längre. Personliga emojifigurer är inte direkt något som tvingar äldre modeller ut i förtidspension.

Dessvärre finns det också tecken på att det inte blir så mycket roligare framöver. Några vanliga spådomar kring morgondagens smartphoneteknik är fingeravtrycksläsare över hela framsidan, ännu mindre kanter runt skärmen och oledskärm som standard. Inget av det där är värt uppemot 10 000 kronor.

Det jag däremot skulle betala premium för, åtminstone ett tag till, är en vikbar telefon designad som en hybrid mellan "phablet" och "tablet". Radikala framsteg för batteritekniken och material som gör det mindre riskabelt att tappa telefonen står också högt på önskelistan.

I fjol var det som om vi gav mobilbranschen en chans. Google och Huawei förklarade hur artificiell intelligens skulle förändra allt, och Apple proklamerade att augmented reality, förstärkt verklighet, har kommit för att stanna.

Allt det där stämmer, men det betyder inte att telefonen är det medium som endera teknikerna verkligen behöver. Utöver Pokémon Go och industriella tillämpningar kommer ar via en mobilskärm att förbli en gimmick: med smarta glasögon kommer den att bli en del av vardagen.

Jag misstänker att vi kommer att hantera ar som vi i dag hanterar appar och notiser: först testar vi allt och sedan kommer det digitala lagret vi lagt på verkligheten bara att bestå av det nödvändiga.

Artificiell intelligens – om vi talar om dess påverkan på konsumtion av konsumentelektronik – kommer att automatisera vardagen och ge oss varsin personlig assistent som på ett ögonblick bosätter sig i den pryl vi för tillfället använder. Ai har inget behov av en pekskärm man bär med sig.

Vill man dra det till sin spets kan man se Huaweis lyckade lansering av P20 Pro som ett tidigt tecken på mobilens död. ”Lika bra som alla andra” är kanske en måttstock att använda, men inte om man vill mäta innovation. Och vare sig Google, Samsung eller Apple är mycket bättre.

På tal om Apple, och på tal om en eventuell smartphonebegravning, så är den mest älskade Apple-produkten på senare år inte en telefon, utan deras trådlösa hörlurar, Airpods. Att de utseendemässigt lämnar en del att önska har åtminstone inte hindrat Stockholms invånare att bära dem: det är svårt att ta en promenad innanför tullarna utan att hitta en, två eller tre Airpods-användare.

I väntan på smarta glasögon minskar trådlösa hörlurar redan nu vårt behov av att ta fram telefonen. När så hårdvaran blir tillräckligt kompakt, när 5g levererar fart, kapacitet och stabilitet, när skärmen alltid finns inom räckhåll framför ögonen och rösten blir gränssnittet? Då blir våra telefoner utrotningshotade.

Lustigt nog är det då bara det tillverkarna redan i dag säljer sina telefoner med – nämligen kameran – som fyller en funktion i det läget. Mest för att hela glassholedebatten kommer att blossa upp igen. Ni vet, den som uppstod kring Google Glass och vetskapen om att bäraren går omkring med en kamera som kanske eller kanske inte spelar in det som sägs i privata situationer. Å andra sidan kommer vi på gott och ont att vänja oss, på samma sätt som amerikaner vant sig vid Amazon Echo och Alexa så till den grad att de nu inte kan tänka sig att vara utan sin röstassistent.

Så, ja, P20 Pro är en bra telefon. Kameran är fantastisk. Priset på den gör att man måste fundera över varför man skulle betala extra för konkurrenternas modeller. Men förhoppningsvis har några av de 80 000 personer som jobbar med forskning och utveckling på Huawei något mer överraskande på gång.