Digitalisering

Ånej... ska vi redan byta ut nya boxen!

Nu är det dags att byta settopbox igen, åtminstone om man vill ta emot hdtv via tv-antennen. Och det är inte slut på bytena – runt hörnet väntar nya boxar.

Publicerad

De senaste boxarna stöder sändningstekniken dvb-t2 och börjar säljas i oktober. De behövs för att ta emot hdtv via tv-antennen, alltså i det så kallade marknätet, där nio hdtv-kanaler får premiär i slutet av året.

Ändå var det bara ett halvår sedan det var dags att skaffa en box med videokodningen mpeg4 om man ville se hela utbudet i marknätet.

Att det blev så beror delvis på att Radio- och tv-verket delade ut tillstånd för mpeg4-sändningar redan i mars 2008. Sändningarna kom dock inte kom igång förrän i februari i år.

– När vi delade ut tillstånden fanns inte dvb-t2, förklarar Anna Marklund, sakkunnig i teknikfrågor på Myndigheten för radio och tv, som den heter sedan några veckor.

Men sedan gick det oväntat fort. Dvb-t2 spikades i juni 2008. Pådrivande var bland annat Storbritannien som kom igång med dvb-t2 redan i somras. Och där väntade man med mpeg4 för slå två flugor i en smäll, medan Sverige hade mer bråttom.

– Med mpeg4 fick vi plats med 10 nya kanaler i stället för 7, förklarar Anna Marklund.

Frågan är förstås nu om man lugnt kan köpa en box med dvb-t2/mpeg4, eller om man ska vänta.

Svaret – delvis betryggande – har att göra med Shannons lag som beskriver den teoretiska gränsen för hur mycket data som går att skicka i ett visst frekvensutrymme.

– Dvb-t2 stryker så tätt intill kurvan för Shannons lag att det knappast är värt att utveckla ytterligare en version, säger Per Björkman, utvecklingschef vid SVT.

Även mpeg4 verkar stå sig.

– Arbetet med en efterföljare till mpeg4 har precis börjat, och en ny standard tar omkring fem år att sätta och ytterligare fem år innan den används, säger Per Björkman.

Myndigheten för radio och tv tror å sin sida att dvb-t2 och mpeg4 står sig minst så länge tillstånden räcker, det vill säga 2014. Men det hjälper inte.

– Det som kommer att få boxarna att kännas omoderna är nya hybridtjänster med internetuppkopplade tv-apparater och olika skräddarsydda tjänster, säger Per Björkman.

Och för hybridtjänsterna krävs nya boxar. För att inte tala om video-on-demand och 3d-tv som lurar runt hörnet.

Hdtv i marknätet

En standard för utsändning av digital-tv i marknät, det vill säga till vanliga antenner. Spikades i juni 2008. Genom effektivare modulering och felkorrigering är dvb-t2 omkring 50 procent effektivare än föregångaren dvb-t.

Behövs för att få plats med hdtv i marknätet.

Nio tv-kanaler har tillstånd för hdtv i marknätet:

Canal + HD Mix
Kanal 5 HD
MTVN HD 
National Geographic HD 
TV3 HD 
TV4 HD
Viasat Sport HD
SVT 1 HD
SVT 2 HD

Sändningarna väntas starta i november eller senast vid årsskiftet.

För att se kanalerna behövs en tv eller box med stöd för dvb-t2, vilka börjar säljas i oktober.

Boxar för dvb-t2 säljs redan i Storbritannien, men rekommenderas inte för Skandinavien eftersom de följer specifikationen D-book istället för skandinaviska Norig.

SVT testade hdtv med dvb-t mellan maj 2007 och mars 2008.