Digitalisering

Gsm-frekvenser är framtiden - för operatörer som har dem

PTS har bestämt att operatören Tre och nuvarande gsm-operatörer får göra i princip vad de vill på gsm-bandet fram till 2025. PTS anser att det är bra för konsumenterna, men kritiker pratar om kartell.

Publicerad

PTS beslut innebär att gsm-bandet på 900 MHz framöver får användas även för bland annat 3g- och 4g-tjänster. Dessutom får 3g-operatören Tre, som inte har något gsm-nät i dag, en plats i bandet.

Det har i själva verket varit nyckeln till beslutet som grundar sig på ett gemensamt förslag från Tre och gsm-operatörerna Telia, Tele2, Telenor och Swefour.

Alternativet har bland annat varit att bandet delas ut på auktion när de nuvarande gsm-licenserna går ut 2010 - en modell som regeringens frekvensutredare Nils Gunnar Billinger föreslog i höstas.

PTS säger sig ha grundat sitt beslut på Lek, Lagen om elektronisk kommunikation, och anser att det är bra för konsumenterna.

- Här skapar vi en kontinuitet i bandet där de befintliga operatörerna kan investera och jobba vidare med den teknikutveckling som är på gång, säger Bo Andersson vid PTS konkurrensavdelning.

Att operatörerna exempelvis kan bygga 3g- och 4g-nät på 900-bandet gör att de får betydligt bättre räckvidd än dagens 3g-nät som ligger på 2100 MHz och de första 4g-näten som byggs på 2600 MHz, där räckvidden är kort.

Detta ger bland annat bättre förutsättningar för mobilt bredband i landsbygd.

Men både Konkurrensverket och företag som eventuellt skulle vara beredda att betala för en plats i 900-bandet är kritiska.

- Det här har dragits i gång av de stora operatörerna och helt rundat de vanliga rutinerna. Det luktar kartell, säger Erik Qvist, vice vd på Ventelo till tidningen Computer Sweden.

PTS har inga synpunkter på att Konkurrensverket utreder saken utifrån konkurrenslagstiftning, men försvarar beslutet:

- Självklart är det bra med konkurrens, det tycker PTS också, men det kommer ju flera band som är jämförbara med 900-bandet, där andra får möjlighet att komma in, säger Bo Andersson.

Ett sådant band ligger strax under, kring 800 MHz. Det är en del av utrymmet som använts av för analog tv somefter ett europeiskt beslut nu ska få användas för kommunikationstjänster, i samband med att det blir plats över då tv-näten digitaliseras.