Digitalisering

Göran Persson försvarar Teliaaffären

Göran Persson, tidigare statsminister nu jorbrukare på egen gård i Sörmland, pr-konsult på JKL och styrelseordförande i Sveaskog. Foto: Magnus Neideman/SvD/Scanpix
Göran Persson, tidigare statsminister nu jorbrukare på egen gård i Sörmland, pr-konsult på JKL och styrelseordförande i Sveaskog. Foto: Magnus Neideman/SvD/Scanpix
Anna-Karin Hatt, it-minister. Enligt Göran Persson ett onödigt statsråd. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Anna-Karin Hatt, it-minister. Enligt Göran Persson ett onödigt statsråd. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Fortfarande sitter hundratusentals svenskar med Teliaaktier som man köpte för 85 kronor styck sommaren 2000 och ännu inte står på plus. Men förre statsministern Göran Persson ser annorlunda på saken.

Publicerad

- Vi var nio miljoner svenskar som sålde Telia. En miljon köpte. Åtta miljoner gjorde alltså en väldigt bra affär – det tycker jag inte finns någon anledning att beklaga, säger Göran Persson i en intervju med Computer Sweden.

I en klassisk Göran Persson-vändning tar han udden av kritiken mot regeringen Perssons utförsäljning av Telia för tio år sedan.

Det var ju skattebetalarna som vann på affären, menar Göran Persson.

Att sedan den miljon svenskar som räknade med att göra aktieklipp inte fick se sin dröm bli sann, bekymrar honom mindre.

- Det är inte första gången som börsen har fel. Och inte den sista heller, säger han till CS.

De rådgivare som regeringen anlitade vid utförsäljningen av en del av statens aktier i Telia i samband med börsnoteringen försommaren år 2000 satte priset 85 kronor per aktie.

Den kursnivån varade inte länge. I dag kostar en aktie i Teliasonera drygt 55 kronor.

Under årens lopp har Teliasonera gjort stora aktieutdelningar som delvis kompenserat kursförlusten, men kursen måste upp i 70 kronor för att den som var med från början ska gå jämnt upp.

I intervjun med Computer Sweden gör han ytterligare ett par spektakulära uttalanden.

- Att tillsätta en särskild it-minister känns mer som en konstruktion för att få 22 statsråd så att centern får fyra statsråd. ”Vad ska vi hitta på?”, säger Göran Persson.

Han menar att det är helt feltänkt att ha en särskild it-minister. De tre tunga områden som ingår i it-politik – infrastruktur, utbildning och förmåga att se vad ny teknik kan leda till – är varje statsråds ansvar.

Han misstror också säkerheten i mobilnätet.

- Jag har lågt förtroende för säkerheten i systemen. Jag tror att det går att bryta sin in i det mesta. Men det är vi ju lyckligt ovetande om. Vi pladdrar ju på. Ett säkerhetstänkande vore på sin plats, säger Göran Persson.

Han säger att han är en bondesjäl som inte går på vad som helst.

- Det finns någon slag amatöristisk, glad attityd att allt nytt är till välsignelse. Jag är en jord- och skogsbrukare förankrad i tradion och köper inte det nya rakt av. Jag är teknikpositiv – men inte naiv, absolut inte, säger Göran Persson.

IT-ministerns programförklaring

"Som it-minister vill jag föra en politik som sätter tekniken i människans tjänst. Det är en grön och liberal politik som tar hänsyn till den snabba utvecklingen inom it-sektorn."

"Som minister för regional tillväxt kommer jag att arbeta för alla individers och alla regioners lika möjligheter att växa. Människor i alla delar av landet ska få möjlighet att utvecklas av egen kraft"

Anna-Karin Hatt på regeringens hemsida