Digitalisering

Oracle förlorade mot Google – igen

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Googles användning av Java i Android bryter inte mot copyrightlagen, enligt en dom i går kväll. Det är andra gången som Oracle förlorar, efter att ha överklagat den första domen som kom 2012.

Publicerad

Google kommenterar domen med: "Det här är en seger för ekosystemet runt Android, Javas programmeringsgemenskap och för programvaruutvecklare som tror på öppna och fria programmeringsspråk".

Oracles chefsjurist Dorian Daley säger i ett uttalande: "Google utvecklade Android genom att illegalt kopiera central teknik från Java för att kunna rusa framåt på marknaden för mobilenheter".

Android används i 80 procent av världens mobila enheter, skriver Bloomberg News.

Målet är viktigt inte bara för Google och Oracle utanför hela utvecklarvärlden, eftersom det handlar om i vilken mån det är tillåtet att använda programmeringssgränssnitt, API:er, skriver Wall Street Journal. Oracles stämning handlar specifikt om 37 API:er i Java.

Wall Street Journal har pratat med Google och andra företag i Silicon Valley som hävdar att om Oracle hade vunnit hade det gjort det svårare att utveckla program och lett till att en del appar inte längre skulle kunna fungera.

– Vi korkar upp champagnen här, säger Uri Sarid, teknikchef på Mulesoft, ett företag som hjälper företag att bygga API:er, till Wall Street Journal.

Enligt Oracle innebär domen ett försvagande av upphovsrätten, vilket skadar innovation eftersom det gör att företag blir mer tveksamma i att lägga pengar på att skapa egen mjukvara.

Oracle hade krävt närmare 9 miljarder dollar i skadestånd, men får nu inget av detta.

Det var 2010 som Oracle första gången stämde Google för att ha använt delar av Java i Android utan tillåtelse. Oracle kommer att överklaga den nu aktuella domen.