Digitalisering

Showen kräver 143 km kabel

Frida Arvidsson och Viktor Brattström med scenen i bakgrunden. Foto: Ada Fredelius
Frida Arvidsson och Viktor Brattström med scenen i bakgrunden. Foto: Ada Fredelius
Vy från scenen i Globen där repetitionerna pågår och rökmaskinerna jobbar som bäst. Under arbetet med scenen har golvet sänkts fyra centimeter. Foto: Ada Fredelius
Vy från scenen i Globen där repetitionerna pågår och rökmaskinerna jobbar som bäst. Under arbetet med scenen har golvet sänkts fyra centimeter. Foto: Ada Fredelius
Daniel Jelinek, bildproducent. Foto: Ada Fredelius
Daniel Jelinek, bildproducent. Foto: Ada Fredelius
Takriggen är fullastad inför showen. Foto: Ada Fredelius
Takriggen är fullastad inför showen. Foto: Ada Fredelius

Nu är det dags för årets stora musikfest. I Globen ska det spraka och lysa om schlagershowen. Ny Teknik har träffat scenografduon bakom.

Publicerad

I tisdags, den 10 maj, bänkade sig tittare över hela Europa för första semifinalen i den internationella låttävlingen Eurovision Song Contest, som i år hålls för 61:a året i rad. I morgon är det andra semifinalen och på lördag avgörs hela tävlingen som i år hålls i Globen i Stockholm.

Scenograferna Viktor Brattström och Frida Arvidsson har tagit fram scenbilden. Förra sommaren presenterade de sitt koncept för arrangörerna av Eurovision, och nu nästan ett år senare står de framför scenen som byggts upp med en lysande bakgrund av led-lampor monterade på galler och högblanka golv med inbyggda ljuskällor.

Riggningsarbetet påbörjades för mer än en månad sen. När Ny Teknik besöker arbetet en vecka inför den första semifinalen är scengolv, ljus och rökmaskiner på plats.

För Viktor Brattström och Frida Arvidssons del är det mesta av jobbet klart. De har dessutom erfarenhet nog att kunna känna sig rätt lugna.

– Vi gjorde Eurovison 2013 i Malmö, och sen har vi jobbat med Melodifestivalen i flera år, säger Frida Arvidsson.

Ser ni någon trend bland årets nummer?

– Folk brukar snegla på den som vann senast, så det är mer av olika sorters projektion med hologrameffekter som man interagerar med i år, säger Viktor Brattström.

För att skapa hologram-effekter används en nygammal teknik med spegelreflektorer, som innebär att färre projektorer behövs.

Takriggen klarar fortfarande säkerhetsgränsen viktmässigt, men riggarna måste höjas och sänkas i något lägre hastighet än de skulle göra annars.

– Men det känns aldrig långsamt, säger Frida Arvidsson.

Nu sista dagarna inför tävlingen repeterar artisterna sina nummer. De tävlande har med egna scenografer och en del rekvisita, som ska passa in i den större visionen. När artisterna är på plats brukar de göra några sista-minuten-anpassningar för att få showen att fungera bra med omgivningen, berättar Viktor Brattström.

En utmaning för de svenska scenograferna för att bygga scenbilden var att få till skärmarna med led-belysning som visar olika innehåll under showen. De behövde vara tillräckligt ljusstarka, med tillräckligt hög upplösning för att se bra ut i sändning. De båda scenograferna visar upp materialet som sitter som en skärm framför led-lamporna.

– Vi har testat ett nytt diffusionsmaterial, som var helt nytt för oss i alla fall. Vi har testat oss fram för att hitta rätt tjocklek och avstånd mellan pixlarna för att det ska bli rätt och se fint ut, säger Viktor Brattström.

Daniel Jelinek är bildproducent. Han berättar att bildmix, ljus- och ljudeffekter styrs av ett och samma datorprogram, som har varje moment inplanerat på en gemensam tidslinje, så att de ska tajma perfekt. Om något oväntat inträffar kan de dock styra de olika momenten manuellt.

– De har ett slags död-mans-grepp för att kunna avbryta om något oväntat skulle hända, säger han.

Två tv-team ansvarar för den stora finalen den 14 maj, som alla har reservteknik på plats om något skulle fallera. Ett strömavbrott i Stockholm skulle heller inte vara ett problem – allting drivs på ström från tio lokala generatorer. Frida Arvidsson och Viktor Brattström får inte berätta något om hur själva numrens shower kommer att se ut, men ett faktablad från SVT ger en ledtråd: 30 avfyrningspositioner för pyroteknik och sex stycken tunga rökmaskiner är på plats.

Tekniken i Eurovision Song Contest-finalen

Totalt har 143 kilometer kabel använts varav 15 kilometer starkströmskabel.

900 kvadratmeter högupplöst led-skärm används.

134 högtalare, 64 mikrofoner och 7 ljudbord används i en sändning.

Källa: SVT