Digitalisering

Fujitsu laddar mobiler trådlöst

Laddar flera mobiler samtidigt Foto: Fujitsu
Laddar flera mobiler samtidigt Foto: Fujitsu

En trådlös batteriladdare som kan ladda flera apparater samtidigt kan komma på marknaden nästa år, uppger Fujitsu.

Publicerad

Den här veckan demonstrerar elektroniktillverkaren Fujitsu en prototyp till batteriladdare som klarar att ladda exempelvis mobiltelefoner utan att dessa behöver anslutas med tråd till en speciell laddare.

Hemelektronikprylar som idag laddas trådlöst, exempelvis eltandborstar, använder induktionsprincipen för att överföra ström mellan laddare och batteri. Det kräver att sändare och mottagare hamnar alldeles intill varandra.

För att göra laddaren mer flexibel och för att kunna ladda flera prylar samtidigt har Fujitsu valt att överföra ström via magnetisk resonans mellan två spolar. Med den metoden är det möjligt att överföra ström på flera meters avstånd.

Laddaren som demonstreras den här veckan vid konferensen IEICE i Osaka är i form av en platta som rymmer ett par mobiltelefoner. Fujitsu har tagit fram ett konstruktionshjälpmedel som ska förkorta utvecklingstiden för produkttillverkare som vill ta fram spolar för optimal laddning.

Fujitsu hävdar att prototyperna laddar med en effektivitet av 85 procent. Nästa år hoppas man ha tekniken färdig för att släppas ut på marknaden. Sedan ska tekniken vidareutvecklas för att på sikt kunna användas för trådlös laddning av exempelvis elbilar.