Digitalisering

De vann mobilauktionen

Telia Sonera, Net4mobility och Hi3G vann licenserna i den stora mobilauktionen. Tillsammans ska de betala 2 miljarder kronor som ger klirr i statskassan. Två aktörer som budade blev utan.

Publicerad

Datatrafiken i mobilnäten har exploderat de senaste åren. Att surfa med en bärbardator eller en mobil överallt där man befinner sig har lockat svenskarna. Då efterfrågan har varit så stor så var det många som ville vara med när Post- och Telestyrelsens, PTS, bjöd in till en ny auktion som kan användas för 4G-tjänster.

Efter knappt fem dagar och 31 budrundor stod det klart vilka som fick licenserna i auktionen av frekvenser i 800 megahertzbandet. Det var sex block med frekvenser som auktionerades ut men bara tre aktörer vann.

Inte helt oväntat var det Telia Sonera, Net4mobility och Hi3G som gick segrande ur striden. Totalt ska operatörerna betala runt 2 miljarder kronor för att få ta del av spektrumet. De nya frekvenserna ska användas till att fortsätta att bygga ut 4g-nätet-

Telia Sonera hade redan förberett en del basstationer för de nya frekvenserna. Den första kommer att tändas i dag eller imorgon, berättar Håkan Dahlström, ansvarig för mobiltjänster på Telia Sonera.

- Det här är givetvis jätte roligt. Att få de här frekvenserna är en förutsättning för att vi ska kunna erbjuda 4G-tjänsten som en massmarknadstjänst. Under det här året kommer vi att ha 4G-nät på 237 orter i Sverige. Slutet av nästa år kommer 70 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till nätet, säger han.

Telia Sonera var den aktör som betalade allra mest för frekvenserna. Totalt betalar bolaget 854 miljoner kronor för 2 x 10 frekvenser. Anledningen till att frekvenserna hade olika priser var att vissa block kräver justeringar av den mobila tekniken efteråt. Telia Soneras block hade inte de här restriktionerna och kostade därför mer.

- Det är oerhört mycket pengar men då får man tänka på att tillgången till de här frekvenserna räcker i 25 år, säger Håkan Dahlström.

Bakom Net4mobility, finns Tele2 och Telenor som tillsammans bygger ut ett 4G-nät. De båda bolagen ska dela på kostnaden för licenser i 800 megahertzbandet.  Net4mobility 469 miljoner kronor för sina frekvenser. De har också lovat att lägga ut 300 miljoner för att skapa täckning på platser som PTS pekar ut.

Mobiloperatören tre betalar runt 431 miljoner för 2x10 frekvenser.

Net1, som pekades en utmanare och som backas upp av en av världens rikaste män, den Ukrainafödde amerikanen Len Blavatnik. Bolaget var med i auktionen men blev utan frekvenser.

Den andra aktören som blev utan licenser var Com Hem. Com Hem bekräftar att bolaget deltagit i auktionen men vill inte utöver det kommentera bolagets medverkan.

Före 2007 var den mobila datatrafiken i näten nästan obefintlig. Men från och med början av 2008 till 2010 har datamängden i näten femfaldigats och ingenting tyder på att den positiva trenden kommer att minska.

Här är kombatanterna

Budgivare Antal MHz Auktionslikvid, SEK Belopp för täckning, SEK
HI3G Access AB 2x10 431 000 000  
Net4Mobility HB 2x10 469 000 000 300 000 000
TeliaSonera Mobile Networks AB 2x10 854 000 000