Digitalisering

Läkemedelsverket granskar p-app – ”Jag skulle inte rekommendera den”

Två unga kvinnor tittar på p-appen Natural cycles. Foto: Nora Lorek / TT
Två unga kvinnor tittar på p-appen Natural cycles. Foto: Nora Lorek / TT

Läkemedelsverket ska granska preventivmedelsappen Natural cycles. Detta efter att minst 37 kvinnor har blivit gravida och sökt abort efter att ha använt den för att inte bli med barn.

Publicerad

Natural cycles är inom EU certifierad som en preventivmedelsapp. Metoden bygger på att kvinnan mäter sin temperatur varje dag och, med hjälp av appen, får "grönt" eller "rött" ljus för om det är säkert att ha samlag eller inte.

Men att låta en app avgöra när du kan ha sex eller inte är en dålig preventivmedelsmetod. Framför allt för unga. Det anser Lena Marions, docent i obstetrik och gynekologi, vid Karolinska institutet.

– Det är som att säga att vi inte ska ha sex nu. Det är lika smart, men unga människor fungerar inte så. De avstår inte från att ha sex bara för att det lyser rött, säger hon.

Marions arbetar även på Södersjukhuset i Stockholm. Där har minst 37 kvinnor sökt abort efter att ha använt Natural cycles som preventivmedelsmetod, enligt SVT Nyheter som hänvisar till nyhetsbyrån Siren.

TT: Skulle du rekommendera appen?

– Den är säkert bättre än att ta en Tulo, men jag skulle inte rekommendera den till någon som inte vill bli gravid. I så fall skulle jag mycket hellre rekommendera spiral eller p-stav, säger Marions.

Problemet enligt henne är inte metoden i sig, utan att den är svår att följa. Att kvinnan måste följa instruktionerna till punkt och pricka för att den ska vara effektiv, vilket är omständligt.

– Man måste mäta temperaturen varje dag, man får inte ha sovit dåligt och man får inte ha druckit. Det är svårt, helt enkelt.

TT: Men i kliniska studier har resultaten varit lovande, eller?

– Det är skillnad på perfekt användning, som i studierna, och typisk användning, som den ser ut i verkligheten. I verkligheten avstår man inte från sex bara för att mobilen säger det.

Appen är inte godkänd av Läkemedelsverket, utan har fått sin certifiering genom en så kallad tredjepartsgranskning enligt det regelverk som finns i EU för medicintekniska produkter.

Södersjukhuset har rapporterat de oönskade graviditeterna till Läkemedelsverket som ska granska appen och dess användning.

– Vi kommer att vidta de åtgärder som behövs. I värsta fall kan vi förbjuda produkten, säger Helena Dzojic, enhetschef på Läkemedelsverket, till TT.

Företaget bakom appen vill bara svara skriftligt och säger bland annat att ingen preventivmedelsmetod är 100 procent säker, men håller med om att unga människor nog bör använda en annan preventivmedelsmetod.

Natural Cycles marknadsförs bland annat med argumentet "fri från biverkningar" och ses av många användare som ett alternativ till p-piller.