Digitalisering

IT-bolag avslöjar

politiska spelet

Het bloggdebatt om regeringens förslag. Grafik: Jonas Askergren, Bilder: Twingly
Het bloggdebatt om regeringens förslag. Grafik: Jonas Askergren, Bilder: Twingly
Rut sänkte Ohly
Rut sänkte Ohly

Här är it-bolagen som avslöjar effekten av politikernas utspel. De har en viktig roll i årets valrörelse, när partierna för första gången på allvar satsar på sociala medier.

Publicerad

Regeringens utspel häromveckan om infrastruktur fick mycket mer uppmärksamhet i den politiska bloggosfären än skattesänkningarna för pensionärer.

Det visar en analys som Ny Teknik beställt av it-företagen Twingly och Saplo.

Deras programvaror samlar in blogginlägg och bedömer automatiskt om texterna är positiva, negativa eller neutrala.

Den här typen av analyser är guld värda för politiker som vill veta hur brännande frågor tas emot av bloggarna. Socialdemokraterna beställde exempelvis en liknande undersökning av bloggbävningen om FRA-lagen sommaren 2008.

Nu i valrörelsen ökar efterfrågan på tjänster som bevakar sociala medier i realtid.

- Vi ser ett väldigt intresse för att följa flödet minut för minut. Det är där vi har vår utveckling i dag, säger Martin Källström, vd på Twingly i Linköping.

Inför Almedalsveckan och valet ska företaget visa upp två realtidstjänster, däribland Twingly Live, som tidigare har använts vid såväl partikongresser som vinter-OS.

Även Saplo satsar på realtid. Före sommaren lanserar Malmöföretaget gratistjänsten Valanalys.se, som kan följa stämningarna i Twitter-flödet vid valdebatter.

- Det blir som en opinionsundersökning i realtid, där man till exempel ser vad folk tycker om Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt, säger Mattias Tyrberg, vd på Saplo.

Partiledarna kan dessutom få veta om de utrycker sig luddigt under en tv-debatt. Då kan de förtydliga budskapet direkt, i stället för att behöva förklara sig i efterhand.

Även Göteborgsföretaget Aitellu utvecklar program som avgör om texter är positiva, negativa eller neutrala. Tekniken användes exempelvis under Melodifestivalen, där tittarna i realtid kunde se hur bloggarna värderade artisterna.

Nu hoppas Anders Bjurström, produktchef på Aitellu, att verktygen ska användas under valrörelsen.

- Sociala medier blir allt viktigare och med våra tjänster kan politiker bevaka vad som skrivs om deras hjärtefrågor, partiledare och konkurrenter.

Caroline Jungsand, som jobbar med digital pr på Prime PR, använder tekniska verktyg för omvärldsbevakning.

- Men det räcker inte. De kommer inte in på Facebook till exempel, och har svårt att läsa mellan raderna.

För henne är realtidskontrollen viktig, och än så länge anser hon att det tar för lång tid att få en analys av med hjälp av de tekniska verktygen.

- Men jag är den första att ställa mig i kö när de kommer, säger hon.